Конкурсот за најубава песна инспирирана од делото на Бранко Миљковиќ наречена „Бранкова похвала свету“ ќе биде отворен до 10 март, објави семејството на славниот поет.

По повод шеесетгодишнината од смртта на поетот и педесетгодишнината од наградата „Бранко Миљковиќ“ за најдобра стихозбирка, покрај конкурсот, беше отворена и web-страница посветена на животот и делото на Миљковиќ, соопшти семејството.

Целта на страницата е да им овозможи на посетителите да се запознаат со биографијата на поетот, да обезбедат пристап до различна документација, како и неговиот литературен опус, кој на тој начин ќе стане достапен во целост за пошироката јавност.

На страницата е отворен конкурс за најубава песна инспирирана од делото на Миљковиќ, наречена „Бранкова похвала свету“, кој ќе трае до 10 март. Покровител на конкурсот е Нишкиот културен центар, кој традиционално го организира доделувањето на наградата „Бранко Миљковиќ“ за најдобра збирка песни. Сите заинтересирани можат да се пријават на конкурсот преку оваа страница, и тие имаат право да учествуваат со по една песна.


Предвидено е посетителите на страницата да гласаат за пет песни, кои ќе формираат потесен избор од 27 песни, а трите најдобри ќе ги избере стручно жири составено од Драган Хамовиќ, Војислав Карановиќ и Горан Станковиќ.

Центарот за култура во Ниш ќе им додели награди на авторите на трите најдобри песни, а победниците ќе бидат објавени на 21 март, на Светскиот ден на поезијата.


Бранко Миљковиќ, поет, есеист и преведувач, е роден во 1934 година во Ниш. За време на својот живот, објави пет книги со поезија, а за една од нив, „Ватра и ништа“ (1960), беше крунисан со Октомвриската награда на градот Белград.

Трагично го заврши својот живот на 12 март 1961 година, на 27-годишна возраст.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.