Електричниот автомобил на „Сони“ наскоро реалност. Познатиот светски бренд за производство на ТВ и аудио опрема „Сони“ го подготвува својот прв електро-мобил. Според експертите од Јапонија, тој мора да биде во рангот на квалитет на оваа корпорација, и барем за нијанса подобра од конкуренцијата и прифатлив по цена што секој може да го купи.

Електричниот автомобил на „Сони“ наскоро реалност

Концепт наречен „Визија-С“ – првиот електричен автомобил на „Сони“ беше претставен пред една година на саемската манифестација во Лас Вегас. Јапонската компанија тогаш појасни дека станува збор за концепт чија цел е да ги покаже своите можности и тест технологиите за автономни и електрични возила.
Деновиве демаскираниот „Сони“ кружи по патиштата во Австрија. Тоа значи дека многу брзо се подготвува да биде воведен во сериско производство.
„Инженерите напорно работеа на нови технологии, сензори и автономни камери за возење. Според новите информации, има вкупно 40 специјални сензори за автоматско возење“, вели Казаи Хирава од „Сони“.
Од специфичните карактеристики, „Сони“ се пофали со два електромотори со вкупна моќност од 536 КС, забрзување од 0 до 100 километри на час за 4,8 секунди и максимална брзина од 240 километри на час.

„Ние сакаме ефтино и еколошко прифатливо возило кое има автономно возење. Наменет е за миленици и има многу забавна содржина и изненадувања “, наведува Хирава.

Автомобилот е тестиран е на австриските јавни патишта. „Сони“ и неговите партнери сакаат да ги проверат сопствените технолошки и безбедносни решенија вградени во овој автомобил.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.