Универзитетот во Белград го одбележа Денот на задужбинарите, со кој им се оддава почит на луѓето чиј придонес во развојот на оваа високообразовна институција е неизмерен. Со нивна желба, Универзитетот ги наградува најдобрите студенти и дела на академци и професори.

Доделени се наградите за најуспешните

Плакетата „Лука Ќеловиќ Требињац“ постхумно им беше доделена на Љубица и Никола Драгиќевиќ, кои ја основаа фондацијата „Љубица Војтех Драгиќевиќ и Никола Драќичевиќ“ на 8 јули 1993 година, со уплата од 25.000 германски марки. Задужбина доделува награди за најдобар дипломиран студент на фармација и економија на Универзитетот во Белград.

Оваа година беа доделени благодарници на д-р Марица Шупут, пензиониран професор на Филозофскиот факултет, д-р Живан Лазовиќ, професор на Филозофскиот факултет и, постхумно, д-р Тања Поповиќ, професор на Филолошкиот факултет, за нивниот придонес во активностите за обновување и одржување на идејата за задужбинарство на универзитетот.

Доделени се и Наградите Веселин Лучиќ за најдобро научно и литературно дело на наставници и соработници на Универзитетот во Белград, Наградите „Ѓоко Влајковиќ“ за млади научници, стипендии, финансиски награди, како и материјална помош на учениците за учебната 2019/2020 година.

Оваа година, Универзитетот во Белград воспостави уште една донација. Д-р Александар Котуровиќ го вети својот недвижен имот на Универзитетот, каде се школуваше и каде, како соработник на Институтот „Винча“, постигна значителни професионални и научни резултати.

Задужбина, која ќе го носи неговото име, ќе го награди студентот за најдобра магистерска теза од областа на електрониката на Катедрата за електроника на Електротехничкиот факултет.

Заслугите на задужбинарите за развојот на Белградскиот универзитет се немерливи

Помеѓу двете светски војни, со имот тогаш проценет на една милијарда долари, универзитетот во Белград беше меѓу трите најбогати универзитети во Европа.

Задужбини на Универзитетот во Белград, 77 од нив, го изгубија својот имот во 1950-тите со национализација и започнаа да се гаснат. Засега е обновена работата на 11 задужбини и три фонда. Затоа, Универзитетот продолжува да вложува напори и апелира да се почитува волјата на дарителите.

Капетанот Миша Анастасијевиќ му остави на својот народ зграда во која денес е Ректоратот, кралицата Наталија, два рудници за злато и десет хектари шума, Лука Ќеловиќ Требињац, му го остави целиот свој имот на универзитетот во Белград за помош и едукација на студентите.

Заслугите на задужбинарите за развојот на универзитетот се неизмерни, потсетуваат професорите. Активните задужбини и понатаму успешно работат.

Приходот генериран од изнајмување простор и zakupnina од станарите од овие средства се финансираат награди и стипендии за најдобрите и најуспешните студенти.

Академците исто така велат дека стипендиите ги обврзуваат да дознаат повеќе за дарителите чии стипендии ги добиваат.

За почеток, во зградата на Ректоратот може да се види портрет на Лука Ќеловиќ Требијац и капетанот Миша, а во Националниот музеј може да се видат слики од колекцијата на Јоца Вујиќ, меѓу кои најпозната е Девојчето во сино од Ѓура Јакшиќ, како и три нумизматички збирки.

Преземено од РТС

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.