Новото филателистичко издание на серијалот „Великаните на српското актерство“ деновиве беше промовирано, на општо воодушевување на филателистите и љубителите на уметноста.

Ова издание содржи осум марки, како и пликови со кратки биографии на актерите. Постојат портрети на осум актерски легенди: Љиљана Крстиќ, Татјана Лукјанова, Радмила Андриќ, Милена Дравиќ, Миодраг Радовановиќ Мргуд, Михаило Миша Јанкетиќ, Марко Николиќ и Предраг Ејдус.

– Поштенската марка како еден од симболите на националната култура зборува за вредностите, наследството и идеите на едно општество. Бидејќи маркичките остануваат засекогаш, како уметничките достигнувања и дела на нашите големи актери, тие ќе го чуваат споменот на нив до идните генерации – велат од „Пошта на Србија“.

Автор на поштенските марки е сликарката Марина Калезиќ, додека стручната соработка во реализацијата ја обезбеди Здружението на драмски уметници на Србија.

Досега 72 поштенски марки посветени на големите актери заживеаја на поштенските марки во вкупно девет изданија.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.