Годинава филмскиот фестивал каде традиционално „заигрува“ „Златна мечка“ ќе биде во две оптимистички фази

Ковид-изданието на Берлинскиот фестивал ќе се онлајн во март за филмски професионалци и избрани критичари, а во јуни за публика и наградувани творци

Првата и многу реална фаза на Берлински филмски фестивал ќе се одржи наскоро, од 1 до 5 март, и вклучува онлајн прикажување на сите избрани филмови во сите фестивалски програми за претставници на филмската индустрија (и учесници на Европскиот филмски пазар), членови на жирито на сите натпреварувачки програми.

Овој пат значително е намален бројот на поканети критичари и известувачи, акредитирани од фестивалот кој им овозможи пристап до филмови, со обврска да го почитуваат ембаргото за публикациите до одредени датуми.

Сребрена и Златна мечка - симболи на Берлинскиот фестивал

Втората фаза на 71. Берлинале е оптимистички закажана во живо за месец јуни (од 9 до 20 јуни), наречена „Лето специјал“, а според најавите, таа вклучува прикажување филмови во салите ширум Берлин. Пред публиката и со учество на филмаџии и протагонисти, со посебен акцент на добитниците на наградите „Златна мечка“ и „Сребрена мечка“ и на сите филмови наградени во март. Физичкото присуство на претставници на странски медиуми во оваа фаза на фестивалот сè уште не е јасно дефинирано, ниту организаторите на фестивалот го спомнуваат тоа сега.

Она што е познато во моментот се насловите на сите филмови избрани за прикажување во официјална конкуренција и паралелни програми, а меѓу нив (во програмата „Панорама“) е и српскиот филм „Келти“ на Милица Томовиќ.

Во Главната натпреварувачка програма и оваа година ги нема најпознатите светски режисери, кои неофицијално, го чекаат Кан 2021, каде нивните филмови ќе имаат светска премиера. Фестивал во Кан веќе е преместен од традиционалниот мај – во јули, со индикации дека нови промени може да се случуваат повторно.

Неконкурентната програма „Берлинале Специјал“, меѓу другите, нуди нови американски и британски звучни филмови на Кевин Мекдоналд („Мавританец“) со Џоди Фостер, Тахар Рахим и Бенедикт Камбербач во главните улоги, Ден Линдсдеј (документарен филм „Тина“) , со Тина Тарнер и Опра Винфри, Натали Моралес („Лекции за јазик“), која го потпишува филмот не само како актерка, туку и како режисер дебитант …

И „Келти“ во Берлин

Дебито на долгометражниот филм „Келти“ на сценаристката и режисерка Милица Томовиќ („Матура“ и „Транзиција“), кое е поддржано и од фондовите на Филмскиот центар на Србија, беше избрано за прикажување во престижната придружна програма „Панорама“.

Станува збор за семејна драма со елементи на комедија, духовита приказна за исчезнувањето на една земја (заплетот е сместен во 1993 година) и губење на идентитетот, што Томовиќ го прикажува преку три различни генерации на едно семејство за време на подготовката на роденденска забава за најмладата (осумгодишна) ќерка…

Сценариото за филмот е напишано во соработка со Тања Шљивар.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.