Мобилната апликација на Музејот на современа уметност во Белград, која обезбедува информации за Музејот, збирки и наследства, како и друга содржина, сега е достапна за сите љубители на уметноста.

Податоците се во форма на текст, аудио записи, галерии на фотографии, а апликацијата, изработена во соработка со истражувачката група ArhiMedia при Математичкиот институт на САНУ, содржи аудио водич што може да се користи за да ве води низ музејските изложби.

Структурата на апликацијата е дизајнирана од кустосот Александра Мирчиќ, а текстовите се напишани од авторите на изложбите – куратори.

Со примена на технологијата зголемена реалност (Augmented Reality), преку посебен AR – модул, можно е да се добијат податоци за дела и автори по препознавање на специјално подготвени маркери.

Користењето на овој аудио – визуелен водич е многу едноставно, доволно е заинтересираните да ја отворат ставката за модулот AR во главното мени и да го насочат телефонот кон обележувачите (пиктограми) под инфо таблата на изложбата Рефлексии на наше време: Аквизација на Музејот на современа уметност 1993 – 2019. или на фотографиите на Горанка Матиќ на нејзината ретроспективна изложба „Искуство во толпата“.

Апликација може да се преземе бесплатно.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.