Култниот „Битеф“ театар ја подготвува претставата „Секс – уметност – комунизам“ на режисерот Бојан Ѓорѓев, кој е автор и на текстот, заедно со Тамара Антонијевиќ и Тања Шљивар, а се занимава со наследството на 20 век од перспектива на трите револуции кои го обележа.

Тоа е револуција на уметничката авангарда, комунистичка и сексуална револуција, која го укинува претходниот поредок и бара духовна, материјална и физичка еманципација на човекот.

Претставата „Секс – уметност – комунизам“, меѓу другото, го проблематизира прашањето како да се третира наследството на еманципацијата во длабоко реакционерно време, кога освоените и прокламирани слободи и технолошкиот напредок се користат за промовирање на конзервативните социјални струи.

Овие теми ги артикулираат фигурите на тројца уметници од 20 век: Маргерит Дирас, Оскара Давичо и Пјер Паоло Пазолини, кои како илузии, духови, го окупираат нашиот сценски простор. Главните улоги ги играат: Владислава Ѓорѓевиќ, Славен Дошло, Милош Тимотијевиќ, Тамара Пјевиќ и Ѓорѓе Галиќ.

„Секс – уметност – комунизам“ е копродукција на „Битеф“ театарот е дел од проектот Create to Connect – Create to Impact.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.