Во моментов нема објави. Обидете се повторно подоцна.

Отворен конкурс за награди на Светската организација за интелектуална сопственост

By baldazarska | March 4, 2021

Отворен конкурс за награди на Светската организација за интелектуална сопственост . Натпреварот е отворен по повод стогодишнината од постоењето на Канцеларијата за интелектуална сопственост на Република Србија. Оваа институција отвори конкурс за наградите на Светската организација за интелектуална сопственост (СОИС) за 2020 година во четири категории. Престижните награди ќе бидат доделени на 26 април 2021…

Осмата еврообврзница-ново задолжување за отплата на стар долг

By baldazarska | March 4, 2021

Осмата еврообврзница-ново задолжување за отплата на стар долг. Република Северна Македонија вчера ја издаде осмата по ред еврообврзница во вредност од 700 милиони евра. Еврообврзницата е со рочност од седум години и истата е издадена по историски најниска каматна стапка од 1,625 проценти. Истата ќе се искористи за рефинансирање на третата еврообврзница од 2014 година…

Астрономска цена на винилите на Балашевиќ

By beckovic | March 4, 2021

Дека денес винилите се на цена, многу пати пишувавме. Како и тоа дека народите од регионот не можат да го прежалат ненадејното заминување на Панонскиот морнар Ѓорѓе Балашевиќ… Но, дека неговите албуми, по смртта, ќе достигнат висока, астрономска цена, тоа никој не го очекувал. Имено, на Дискогс (интернет продавница за носачи на звук, каде што…

Макарски претприемач изградил станови за своите вработени

By baldazarska | March 4, 2021

Макарски претприемач изградил станови за своите вработени. – „Не можам да се преправам дека не гледам дека моите работници имаат проблеми …Мислам дека и давањето е исто како примање. Барем во мојот живот се покажа добро и го правам тоа без никакво двоумење. Јас и помагам на локалната заедница колку што можам, “ вели за…

Пеца Поповиќ со „Лична антологија на заминатите“

By beckovic | March 4, 2021

Под закрилата на мала издавачка куќа – „Књижевна Општина Вршац“ (КОВ), штотуку излезе нова книга на веројатно најзначајниот музички новинар и рок критичар на овие простори. Долгогодишен уредник на многу значајни музички адреси. Писател и рокенролер – Петар Пеца Поповиќ. Новата книга на Пеца носи наслов „Траги во бескрајот“, и претставува „Лична антологија на заминатите“.…

Google ја менува постапката за дигитално рекламирање

By baldazarska | March 4, 2021

Google ја менува постапката за дигитално рекламирање. Google планира да престане со продажба на реклами засновани врз индивидуални пребарувања на повеќе веб-страници. Постапка што може да го забрза пресвртот во индустријата за дигитално рекламирање. Alphabet Inc, односно матичната компанија на Google, наведе дека од 2022 година, планира да престане да вложува во технологии за следење,…

30 години „Паркети“

By beckovic | March 4, 2021

По се изгледа тековната 2021 година е многу важна. И, без оглед што годините на „0“, на некој начин се сметаат за оние во кои нешто почнува, нам, ете, поважни ни се тие на „кец“. Пред 40 години, на пример, започна „Нови вал“. Па контра-револуцијата на Косово (продолжетокот на немирите од 1968-ма), тоа беше прва…

„Аптера“- соларно електрично возило на три тркала

By baldazarska | March 3, 2021

„Аптера“- соларно електрично возило на три тркала е во фокус на многу љубители на електричните автомобили. Компанијата Aptera Motors се подготвува за првото масовно производство на соларен автомобил до крајот на годината. Автомобилот се смета за ултра-аеродинамично електрично возило и се движи на три тркала. Покриено е со 34 квадратни метри соларни ќелии, што може…

Гигантски успех на „Џиновска продавница за фантазии“

By beckovic | March 3, 2021

Македонската сликовница „Џиновска продавница за фантазии“ на Бистра Георгиева е достапна на три континенти. По изданието на македонската сликовница „Џиновска продавница за фантазии“ на Бистра Георгиева од една од најпознатите европски издавачки куќи „Трамунтана“, ова детско издание ќе може да се чита на шпански јазик и во сите држави во Латинска Америка како и во…

Либерти Скопје лани постигна позитивни резултати

By baldazarska | March 3, 2021

Либерти Скопје лани постигна позитивни резултати. Оперативната добивка достигнува до 1.879.717.000 денари  при што финансиските приходи се 83.154.000 денари. Вкупната добивка достигнува сума од 1.868.583.000 денари. Со што не само што е покриен минатогодишниот минус туку има и реална позитива. -По успешно завршената 2020 година, компанијата ќе продолжи да се залага во унапредување на стратегијата…