Во моментов нема објави. Обидете се повторно подоцна.

Дали вакцините ќе го спасат туризмот?

By Петар Клинчарски | February 25, 2021

Дали вакцините ќе го спасат туризмот? И скромни понуди и мал интерес за патување – туристичките агенции спасот го гледаат во вакцините. Веќе една година ги нема стандардните дестинации за патување на „менито“ на туристичките агенции. Во услови на пандемија, понудите се прилично оскудни. Во пресрет на празникот на жената, она што го нудат агенциите,…

Новата верзија на „Кум 3“ на ФЕСТ во Белград

By beckovic | February 25, 2021

Интернационалниот филмски фестивал – ФЕСТ, ќе се одржи по 49-ти пат, од 2 до 11 април во Белград, кога ќе бидат прикажани повеќе од 70 премиерни филмови, организирани од Центарот на белградските фестивали, објави Дирекцијата на ФЕСТ. Годинашниот фестивал се одржува под слоганот „Враќање во иднината“ со намера да се придонесе за заживување на големото…

„Алкалоид“ лани со 13 отсто поголема нето-добивка и инвестиции од 1,5 милијарди денари

By baldazarska | February 25, 2021

„Алкалоид“ лани со 13 отсто поголема нето-добивка и инвестиции од 1,5 милијарди денари. Со оствари 210 нови вработувања и забележителен раст на консолидираните продажби од девет проценти. „Алкалоид“ АД Скопје, овие позитивни финансиски резултати за 2020 година искажани преку  неревидираните, единечен и консолидиран биланс на успех ги достави до Македонска берза. Приходи од продажби Според…

Во „Прстен и парфем“ фиктивни одговори на хипотетички прашања

By beckovic | February 25, 2021

„Што ја натерало Мис Стон да го подари мајчиниот прстен?“ е само едно од големите прашања на кои авторот Мишо Китаноски дава свој, до некаде фиктивен одговор, во збирката раскази „Прстен и парфем“ која во четврток (25 февруари) во 19 часот ќе биде промовирана на фејсбук-страницата на „Арс Ламина“. Ова дело е во издание на…

„Фруктал Мак“ лани прокнижи добивка од 18,5 милиони денари

By baldazarska | February 25, 2021

„Фруктал Мак“ лани прокнижи добивка од 18,5 милиони денари. Остварените  позитивен финансиски резултати за 2020 фабриката „Фруктал Мак“  А.Д Скопје ги прикажа во поединечниот неревидиран биланс на успех, објавен преку Македонска берза. Според образожението за остварените резултати на „Фруктал Мак„ А.Д Скопје, оперативните вкупни приходи изнесуваат 384.452.000 денари. Износ што во споредба со остварените вкупни…

Горан Богдан конечно во ист „филм“ со Шербеџија

By beckovic | February 25, 2021

Двајца врвни актери – Раде Шербеџија и Горан Богдан, едниот со веќе реализирана светска актерска кариера, а другиот на прагот од истата, за прв пат снимаа заеднички кадрови. Тешко е да се поверува дека овие двајца врвни актери снимаат заедно за прв пат, особено затоа што се дружат приватно, но, Ленка Удовички и Дамир Урбан…

Стопанска банка Битола оствари 81,45 милиони денари нето добивка

By baldazarska | February 24, 2021

Стопанска банка Битола оствари 81,45 милиони денари нето добивка, стои во  Образложението за финансискиот резултат од работењето во 2020 година доставено до Македонска берза. Стопанска банка а.д. Битола, како што нагласува во образложението, во текот на 2020 година континуирано го приспособува своето работење на новонастанатата ситуација со пандемијата од вирусот ковид-19. Сосотојба која силно влијаеше…

Традиционалната храна преку „Локален е-женски пазар“ ќе се продава од дома

By baldazarska | February 24, 2021

Традиционалната храна преку „Локален е-женски пазар“ ќе се продава од дома. Ова е една од идеите на производителките од македонското село вградена во програмата на Здружението Рурална коалиција.  Рурална коалиција веќе седум години работи на разни проекти на полето на унапредување на руралните средини, преку кои директно од терен се обидува недостатоците и барањата на…

Како Драгана Перковиќ Мартин го спушти роверот на Марс!

By beckovic | February 24, 2021

За нас на Балканот, слетувањето на „Истрајност“ на Марс има посебно значење, поради името на кратерот Језеро, од каде што роверот веќе испрати неколку селфија, и сè уште е таму. Возбудата во Србија, сепак, е уште поголема затоа што Драгана Перковиќ Мартин беше во тимот експерти на НАСА задолжен за радарските системи на мисијата. По…

Еве кои се 100 најголеми песни на Балашевиќ!?

By beckovic | February 24, 2021

И, додека регионот се уште е во шок, заради прераното заминување во вечноста на Панонскиот морнар Ѓорѓе Балашевиќ, таму каде што одамна е неговото дело, Index.hr ја направи конечната листа која содржи негови 100 песни… Во објаснувањето стои: – Секоја песна на Балашевиќ е мало ремек-дело, па затоа е скоро невозможно да се посочат само…