Во моментов нема објави. Обидете се повторно подоцна.

„Аптера“- соларно електрично возило на три тркала

By baldazarska | March 3, 2021

„Аптера“- соларно електрично возило на три тркала е во фокус на многу љубители на електричните автомобили. Компанијата Aptera Motors се подготвува за првото масовно производство на соларен автомобил до крајот на годината. Автомобилот се смета за ултра-аеродинамично електрично возило и се движи на три тркала. Покриено е со 34 квадратни метри соларни ќелии, што може…

Гигантски успех на „Џиновска продавница за фантазии“

By beckovic | March 3, 2021

Македонската сликовница „Џиновска продавница за фантазии“ на Бистра Георгиева е достапна на три континенти. По изданието на македонската сликовница „Џиновска продавница за фантазии“ на Бистра Георгиева од една од најпознатите европски издавачки куќи „Трамунтана“, ова детско издание ќе може да се чита на шпански јазик и во сите држави во Латинска Америка како и во…

Либерти Скопје лани постигна позитивни резултати

By baldazarska | March 3, 2021

Либерти Скопје лани постигна позитивни резултати. Оперативната добивка достигнува до 1.879.717.000 денари  при што финансиските приходи се 83.154.000 денари. Вкупната добивка достигнува сума од 1.868.583.000 денари. Со што не само што е покриен минатогодишниот минус туку има и реална позитива. -По успешно завршената 2020 година, компанијата ќе продолжи да се залага во унапредување на стратегијата…

„Битеф“ театар продолжува со „Секс – уметност – комунизам“

By beckovic | March 3, 2021

Култниот „Битеф“ театар ја подготвува претставата „Секс – уметност – комунизам“ на режисерот Бојан Ѓорѓев, кој е автор и на текстот, заедно со Тамара Антонијевиќ и Тања Шљивар, а се занимава со наследството на 20 век од перспектива на трите револуции кои го обележа. Тоа е револуција на уметничката авангарда, комунистичка и сексуална револуција, која…

Фабрика „Карпош“ ја заврши годината со  добивка од 26,7 милиони денари

By baldazarska | March 3, 2021

Фабрика „Карпош“ ја заврши годината со  добивка од 26,7 милиони денари. Фабрика „Карпош“ А.Д Скопје ја заврши 2020 година со позитивен финансиски резултат прикажан во поединечниот неревидиран биланс на успех објавен на Македонскиот пазар на капитал. Приходите од продажба во најголем дел се приходи кои произлегуваат од реализација на: -продажба на производи на големо на…

Stream, stream, streaming…

By beckovic | March 3, 2021

Во Велика Британија веќе неколку месеци се води дебата за економијата на музичкиот стриминг, кој стана доминантен начин на користење музика во светот. Со оглед на тоа што Велика Британија во рамките на Брегзит не донесе одлука за усвојување на Директивата DSM (Директива за авторско право на единствен дигитален пазар), која обезбедува поголема заштита за…

Полисите за здравствено осигурување зголемени за пет пати

By Петар Клинчарски | March 2, 2021

Полисите за здравствено осигурување зголемени за пет пати, пред се како влијание на пандемијата од ковид 19. „Здравјето пред се’ “ особено дојде до израз изминатава година, кога бројот на граѓани кои купиле полиси за здравствено осигурување нагло се зголеми. Ова го покажуваат податоците на Агенцијата за супервизија на осигурувањето за 2020 година, споредувајќи ги…

„Тиквеш“ со преполовена годишна заработка

By baldazarska | March 2, 2021

„Тиквеш“ со преполовена годишна заработка. Минатата година Винарската визба „Тиквеш“ АД Кавадарци оствари нето добивка од редовното работење пред оданочување во износ од 79,42 милиони денари, што претставува намалување за 57,7 проценти во однос на претходнатагодина. Показателите од финансиското работење на визбата се евидентирани во образложението запостигнати резултати во 2020 година објавени на сајтот на…

„Макстил“ прокнижи добивка од 82,4 милиони денари

By baldazarska | March 2, 2021

„Макстил“ прокнижи добивка од 82,4 милиони денари. Добивката пред оданочување во извештајниот период  за 2020 година изнесува  91,5 милиони денари и е неколку пати повисока од остварената во 2019. „Макстил“ АД – Скопје оствари позитивни финансиски резултати во 2020 година искажани во неревидираните поединечни финансиски извештаи, што ги прикажа преку годишниот извештај за работењето преку…

„Европа“ лани ја зголеми добивката за 10,4 отсто

By baldazarska | March 2, 2021

„Европа“ лани ја зголеми добивката за 10,4 отсто во однос на претходната. Односно АД ЕВРОПА Скопје лани оствари добивка од 80.758.967 денари. Ова е наведено во образложението за остварените резултати од работењето на компанијата  објавени на Македонска берза.          „Европа“ во 2020 година ги оствари следниве финансиски резултати:     2019 г 2020 г Индекс…