Во моментов нема објави. Обидете се повторно подоцна.

Денес е Ден на планетата Земја

By baldazarska | April 22, 2021

Денес е Ден на планетата Земја. Со многубројни кампањи посветени на заштита на животната средина, денеска се одбележува Светскиот ден на планетата Земја. Во овие кампањи активно учествуваат речиси сите земји низ светот. Целта на одбележувањето на „Денот на планетата Земја“ е да се подигне нивото на свесност кај нејзините жители за зачувување на животната…

Balkan Trafik!, концерти, изложби, дебати…

By beckovic | April 22, 2021

Во Брисел започна 15-от фестивал за култура и уметност на балканските земји, Balkan Trafik! чија целата програма ќе биде онлајн. Мулти-уметничкиот фестивал ќе трае до 25 април и ќе може да се следи преку новата мобилна апликација и веб-страницата на фестивалот. Во согласност со својата репутација, Balkan Trafik! ќе укаже на разновидноста на балканската култура…

„Стартап херои”- од супер идеја до супер маркет

By baldazarska | April 22, 2021

„Стартап херои”- од супер идеја до супер маркет, нов предизвик на ФИТР. Можност за малите стартап претпријатија за комерцијален пласман на нивниот производ За прв пат во земјата, Фондот за иновации и технолошки развој започнува еден поинаков предизвик, насловен како „Стартап херои“. Ова е прв проект кој се спроведува во рамките на Програмата за корпоративна…

НУК пресметa како ќе се дели помошта на угостителите

By baldazarska | April 22, 2021

НУК пресметa како ќе се дели помошта на угостителите. Со новиот пристап и модел сите сектори од угостителската индустрија треба да добијат отштета, односно надомест за трошоци во висина на една третина од прикажаниот приход за периодот за кој се пресметува, соопшти Независната угостителска комора (НУК). -Со новиот пристап за надомест на штетите и загубите…

Никола Мркшиќ – Србинот кој ги учи компјутерите да зборуваат

By beckovic | April 22, 2021

Нашата цел е да ја направиме PolyAI огромна компанија што ќе излезе во јавноста и ќе биде дел од вашето секојдневие. Повикувате фризер, ресторан, авиокомпанија, каде и да разговарате со корисничка поддршка, ние сакаме да бидеме дел од тој разговор – вели за Никола Мркшиќ, кого списанието Форбс го прогласи за еден од 30-те, помлади…

САД и понатаму лидер во Топ-10 економии во светот

By baldazarska | April 22, 2021

САД и понатаму лидер во Топ-10 економии во светот. Пандемиската криза го разниша рангирањето на најголемите економии во светот. Турна многу земји во најлоша економска рецесија во поновата историја. САД, Кина, Јапонија и Германија и понатаму се рангираат во првите четири како најголеми светски економии. Додека одделни економии напредуваа или опаѓаат како резултат на пандемијата.…

Патуваме низ времето – водич за музејската култура

By beckovic | April 22, 2021

Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј ‒ Струмица го издаде музејскиот водич специјализиран за деца „Патување низ времето“, прв од ваков вид. Целта на публикацијата е да ѝ овозможи на најмладата популација уште од најрана возраст да се запознае со основните поими на музејската дејност. Автор е Јасмина Пијанманова, која неколку години…

„Дрекселмајер“ ја проширува производствена линија во Кавадарци и отвора нов погон во Куманово

By baldazarska | April 21, 2021

„Дрекселмајер“ ја проширува производствена линија во Кавадарци и отвора нов погон во Куманово. Всушност германската компанија со државна помош од 16 милиони евра ќе ја прошири производствената линија во објектот на компанијата во Кавадарци, и ќе гради нова фабрика во Куманово во кој ќе се вработат 1.000 лица. За таа цел, денес во Владата беше…

„Океан Пекиќ“ – каков навистина беше Бора?!

By beckovic | April 21, 2021

„Вистинскиот проблем во литературата не е: за што и како да пишуваме, туку за што и како да живееме. Значи, ако таа литература, како дел од автентичната човечка историја, ни помага во животот, тогаш таа успеа да ја исцрпи својата важна цел“. Ова го изговори големиот писател Борислав Пекиќ примајќи ја НИН-овата награда во 1971…

„Дарис инженеринг“ ќе гради џиновски филтер за воздух во Ѓорче Петров

By Бране Стефановски | April 21, 2021

 „Дарис инженеринг“ ќе гради џиновски филтер за воздух во Ѓорче Петров. Пред незавршениот деловен центар во општина „Ѓорче Петров“, во непосредна близина на кружниот тек и споменикот, за неколку дена ќе почне да се гради џиновски пречистувач за воздух. Воздушниот прочистувач е иновација на инженерот Петре Ристевски, основач и сопственик на фирмата „Дарис инженеринг“. Објектот…