Во моментов нема објави. Обидете се повторно подоцна.

Stream, stream, streaming…

By beckovic | March 3, 2021

Во Велика Британија веќе неколку месеци се води дебата за економијата на музичкиот стриминг, кој стана доминантен начин на користење музика во светот. Со оглед на тоа што Велика Британија во рамките на Брегзит не донесе одлука за усвојување на Директивата DSM (Директива за авторско право на единствен дигитален пазар), која обезбедува поголема заштита за…

Полисите за здравствено осигурување зголемени за пет пати

By Петар Клинчарски | March 2, 2021

Полисите за здравствено осигурување зголемени за пет пати, пред се како влијание на пандемијата од ковид 19. „Здравјето пред се’ “ особено дојде до израз изминатава година, кога бројот на граѓани кои купиле полиси за здравствено осигурување нагло се зголеми. Ова го покажуваат податоците на Агенцијата за супервизија на осигурувањето за 2020 година, споредувајќи ги…

„Тиквеш“ со преполовена годишна заработка

By baldazarska | March 2, 2021

„Тиквеш“ со преполовена годишна заработка. Минатата година Винарската визба „Тиквеш“ АД Кавадарци оствари нето добивка од редовното работење пред оданочување во износ од 79,42 милиони денари, што претставува намалување за 57,7 проценти во однос на претходнатагодина. Показателите од финансиското работење на визбата се евидентирани во образложението запостигнати резултати во 2020 година објавени на сајтот на…

„Макстил“ прокнижи добивка од 82,4 милиони денари

By baldazarska | March 2, 2021

„Макстил“ прокнижи добивка од 82,4 милиони денари. Добивката пред оданочување во извештајниот период  за 2020 година изнесува  91,5 милиони денари и е неколку пати повисока од остварената во 2019. „Макстил“ АД – Скопје оствари позитивни финансиски резултати во 2020 година искажани во неревидираните поединечни финансиски извештаи, што ги прикажа преку годишниот извештај за работењето преку…

„Европа“ лани ја зголеми добивката за 10,4 отсто

By baldazarska | March 2, 2021

„Европа“ лани ја зголеми добивката за 10,4 отсто во однос на претходната. Односно АД ЕВРОПА Скопје лани оствари добивка од 80.758.967 денари. Ова е наведено во образложението за остварените резултати од работењето на компанијата  објавени на Македонска берза.          „Европа“ во 2020 година ги оствари следниве финансиски резултати:     2019 г 2020 г Индекс…

ОКТА успеа да ја одржи ликвидноста и да ги надмине предизвиците од кризата

By baldazarska | March 2, 2021

ОКТА успеа да ја одржи ликвидноста и да ги надмине предизвиците од кризата. Добивката пред оданочување за 2020 година, не вклучувајќи го негативен ефект од еднократна резервација во износ од 781.4 милиони денари, достигна 228 милиони денари во споредба со 302 милиони денари во 2019  година, е опишано во соопштението за финансиските резултати за четвртиот…

Капитално дело за идните генерации – „Антологија на српски популарни песни“

By beckovic | March 2, 2021

И во тешки времиња настануваат големи дела. Примерот е публикацијата „Антологија на српски популарни песни“, објавена од Здружението на композитори на Србија. Се состои од три тома – „Време на хитови“ (1930-1960), „Време на фестивали“ (1969-1980) и „Време на поп и рок“ (1980-2000). Ова е прво издание од ваков вид во историјата на српската популарна…

Продажбата на винили се зголеми за 30 проценти! Во регионот најпродаван Time…

By beckovic | March 2, 2021

Во 2020-та година продажбата на винили е зголемена ширум светот, а на некои места дури и винилот го надмина досега популарното CD. Американската асоцијација на дискографска индустрија (РИАА) објави годишен извештај според кој стримингот се зголемил за 13,4 проценти и заработил 10,1 милијарди долари. РИАА објави дека стримингот расте во последните 5 години. Продажбата на…

Книга на месецот – „Прирачникот за проучување на природата“

By beckovic | March 2, 2021

Некои книги се, едноставно, нераскинлив дел од животот. Сечиј… Во издание на „Чудна шума“, уште едно мало ремек-дело. „Прирачник“… И тоа каков… Пролетта е на прагот, време е за подолги излети во природа, а најбараното издание на „Чудна шума“ –  „Прирачникот за проучување на природата“ е придружникот којшто ни е потребен. Во овој прирачник, наменет…

 Продажбата на хибридни автомобили блеска на европскиот пазар

By baldazarska | March 1, 2021

Продажбата на хибридни автомобили блеска на европскиот пазар – Изненадувачки: Тесла не е во првите 20! , заклучиува во анализата порталот за следење на сите берзи, Berze.me. Европскиот пазар на патнички plug-in хибриди и електрични возила во јануари забележа 112 000 регистрации: Тоа претставува  раст за 50 отсто во споредба со истиот период минатата година.…