Македонски телеком со раст во сите сегменти во 2020 година

By baldazarska | February 26, 2021

Македонски телеком со раст во сите сегменти во 2020 година. Македонски телеком АД Скопје лани ги зголеми приходите од продажба за 2,3 отсто во споредба со претходната година. Овие приходи од продажба во деловната 2020 година изнесуваат 11.085.220.000 денари. Резултатите се прикажани во Образложениетоза работењето на Македонски телеком во 2020 година, што компанијата го достави…

Мики Манојловиќ во филм чии темели ги поставил Жика Павловиќ

By beckovic | February 26, 2021

Следниот месец започнува снимањето на филмот „Трага на дивечот“, чие сценарио е засновано врз литературните ликови на легендарниот Живојин Жика Павловиќ, еден од најпознатите филмски автори и водач на „црниот бран“. Толкувачот на ликот на потполковник на УДБА, ќе биде актерот Предраг Мики Манојловиќ. Темата на филмот е судбина на еден млад и перспективен новинар,…

Стопанска банка АД – Скопје оствари добивка од 35,4 милиони евра во 2020

By baldazarska | February 26, 2021

Стопанска банка АД – Скопје оствари добивка од 35,4 милиони евра во 2020, односно 2.177.457.000 денари. Ова добивка пред оданочување е пониска од добивката во претходната година, како резултат на пандемијата и намалениот обем во речиси сите сегменти од банкарското работење. Ова појаснување стои во Анализата на финансиските резултати на Стопанска банка АД – Скопје…

Кои се деветте романи во трка за наградата „Роман на годината“

By beckovic | February 26, 2021

Наградата „Роман на годината“, што ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“, годинава ќе се врачи по 22 пат. Како се доближува терминот за доделвање на наградата, така и кругот на финалистите се стеснува. Жири-комисијата за наградата „Роман на годината“ за 2020 година, во состав на Оливера Николова, минатогодишна лауреатка…

Современи класици – четири книги на Кундера на македонски

By beckovic | February 26, 2021

Убава вест за сите кои вистински ја сакаат литературата. Излегоа од печат четири нови изданија на македонски јазик од чешко-францускиот автор Милан Кундера! Милан Кундера е еден од критички најпрославените автори и првиот значаен автор од источна Европа по падот на комунистичките режими. Тој е многу добро познат на светската читателска публика преку неговите дела:…

Дали вакцините ќе го спасат туризмот?

By Петар Клинчарски | February 25, 2021

Дали вакцините ќе го спасат туризмот? И скромни понуди и мал интерес за патување – туристичките агенции спасот го гледаат во вакцините. Веќе една година ги нема стандардните дестинации за патување на „менито“ на туристичките агенции. Во услови на пандемија, понудите се прилично оскудни. Во пресрет на празникот на жената, она што го нудат агенциите,…

Новата верзија на „Кум 3“ на ФЕСТ во Белград

By beckovic | February 25, 2021

Интернационалниот филмски фестивал – ФЕСТ, ќе се одржи по 49-ти пат, од 2 до 11 април во Белград, кога ќе бидат прикажани повеќе од 70 премиерни филмови, организирани од Центарот на белградските фестивали, објави Дирекцијата на ФЕСТ. Годинашниот фестивал се одржува под слоганот „Враќање во иднината“ со намера да се придонесе за заживување на големото…

„Алкалоид“ лани со 13 отсто поголема нето-добивка и инвестиции од 1,5 милијарди денари

By baldazarska | February 25, 2021

„Алкалоид“ лани со 13 отсто поголема нето-добивка и инвестиции од 1,5 милијарди денари. Со оствари 210 нови вработувања и забележителен раст на консолидираните продажби од девет проценти. „Алкалоид“ АД Скопје, овие позитивни финансиски резултати за 2020 година искажани преку  неревидираните, единечен и консолидиран биланс на успех ги достави до Македонска берза. Приходи од продажби Според…

Во „Прстен и парфем“ фиктивни одговори на хипотетички прашања

By beckovic | February 25, 2021

„Што ја натерало Мис Стон да го подари мајчиниот прстен?“ е само едно од големите прашања на кои авторот Мишо Китаноски дава свој, до некаде фиктивен одговор, во збирката раскази „Прстен и парфем“ која во четврток (25 февруари) во 19 часот ќе биде промовирана на фејсбук-страницата на „Арс Ламина“. Ова дело е во издание на…

„Фруктал Мак“ лани прокнижи добивка од 18,5 милиони денари

By baldazarska | February 25, 2021

„Фруктал Мак“ лани прокнижи добивка од 18,5 милиони денари. Остварените  позитивен финансиски резултати за 2020 фабриката „Фруктал Мак“  А.Д Скопје ги прикажа во поединечниот неревидиран биланс на успех, објавен преку Македонска берза. Според образожението за остварените резултати на „Фруктал Мак„ А.Д Скопје, оперативните вкупни приходи изнесуваат 384.452.000 денари. Износ што во споредба со остварените вкупни…