Дигитални валути може да има петина од планетата за три години. Централните банки, што претставуваат една петтина од светската популација, најверојатно ќе издадат свои дигитални валути во следните три години, покажува студијата на чадор групата на централната банка, Bank for International Settlements (BIS), пренесува Ројтерс.

Дигитални валути може да има петина од планетата за три години

Физичката употреба на готовина се намалува на глобално ниво, а владите ширум светот сакаат „да се одбранат од заканата од нивната моќ за печатење пари“, што ја претставуваат крипто-валутите, се вели во студијата.

Во исто време, централните банки кои прифатија негативни каматни стапки размислуваат дали може оваа дигитална готовина  да се искористи за спроведување на оваа „радикална политика“, пренесува Ројтерс.

Истражувањето на Банката за меѓународни порамнувања (БИС), во кое биле вклучени 65 централни банки, откри дека 86 проценти од нив ги разгледуваат предностите и недостатоците на дигиталните валути. Истражувањата покажуваат дека централните банки во економиите во развој се повеќе склони кон дигитални валути отколку банките во посилни економии.

Дигитални пари – сепак има

Во октомври минатата година, Бахамите станаа првата земја што лансираше дигитални пари за општа намена, наречени Sand Dollar. Голем број поголеми земји исто така го тестираа воведувањето на дигиталната валута, од кои најголема е Кина.

Една петтина од централните банки од најголемите економии кои одговорија на истражувањето изјавија дека издавањето дигитални валути е „можно“ на краток или среден рок, во споредба со само една банка минатата година.

Во август, Националната банка на Кина го прошири тестирањето на својата дигитална валута (Renminbi) во нејзините три најголеми урбани региони, кои заедно сочинуваат 400 милиони луѓе.

Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард минатата недела изјави дека ЕЦБ продолжува да работи на своето дигитално евро.  Покрај тоа, шведската е-круна напредува, а шефот на Федералните резерви на САД, откри дека тие „експериментираат“ со дигиталниот долар.

 Препреки се уште има

Сепак, истражувањето на БИС исто така покажа дека повеќе од една четвртина од централните банки во моментов немаат овластување да ги издаваат своите дигитални валути, а околу 48 проценти од нив сè уште не се сигурни.

Додека околу 60 проценти сметаат дека е малку веројатно дека ќе издадат било каков вид дигитална валута на краток или среден рок.

Меѓутоа во целина, сепак, „централните банки преминуваат во понапредни фази на издавање дигитални валути, преминувајќи од идејно истражување кон практично експериментирање“, заклучува истражувањето.

 Правила за дигитални валути на централните банки

ММФ, Светска банка и Г20 во октомври лани дискутираа за можностите за воспоставување официјални стандарди за регулирање и издавање дигитални валути од страна на централните банки. Според нив до крајот на 2022 година, треба да биде завршена регулаторната рамка за „стабилкоин“.

Стабилкоин е нова класа на криптовалути што се обидува да понуди стабилност на цените и е поддржана од резервно средство. Стабилните монети се криптовалути дизајнирани да ја минимизираат нестабилноста на цената на фиксниот Bitcoin во однос на некои „стабилни“ средства или корпи со средства. Стабилен Bitcoin може да се закачи на крипто валута, паричка или стоки со кои се тргува со акции.

Откако Кина им поделила дигитален јуан на граѓаните на Шенжен за да го тестира нивното функционирање, следуваше извештај од релевантни финансиски институции.  Извештајот го подготвија министрите за финансии и гувернери на централни банки од 19 земји и Европската унија (Г20), ММФ, Светската банка и Банката за меѓународни порамнувања (БИС). Во него се наведува дека стабилкоинот треба да биде заменлив со постојните форми на пари, да потсетува на готовината во едноставната употреба. Но исто така е наведено дека неговата употреба не создава трошоци или тие се мали.

Системите за дигитални валути на централните банки (ЦБДЦ) треба да бидат поврзани со наследни финансиски технологии, така што тие ќе извршуваат голем број трансакции во секое време. Исто така, тие треба да се придржуваат кон регулативата и надзорот што се однесуваат на парите што веќе се во оптек, како и дека централните банки го имаат главниот збор. Она што е важно, бидејќи сè се одвива во дигиталниот простор, е да се биде отпорен на хакерски напади и други технички предизвици.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.