Денес, Комисијата за споменици и имиња на плоштади и улици во Белград официјално ќе ја донесе иницијативата починатиот актер Небојша Глоговац да добие улица во главниот град, а таа иницијатива ќе се најде на дневниот ред на Градското собрание на 12 март.

Иницијативата ќе биде изгласана едногласно во Градското собрание а делот од улицата Страхињиќа Бана, односно делот помеѓу улиците Француска и Скадарска, кој беше реконструиран пред неколку години. и претворен во пешачка зона, би се викал Сокак на Небојша Глоговац.

Уурбаниот џеб е избран да го носи името на Небојша Глоговац во консултација со неговото семејство, колеги актери и Југословенскиот драмски театар.

Инаку, потребно да е да поминат три години од нечија смрт за да се покрене иницијатива тоа лице да добие улица во Белград. Небојша Глоговац почина по кратко и тешко боледување на 9 февруари 2018 година.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.