Престижниот белградски филмски фестивал ФЕСТ 2021 година ќе се одржи малку подоцна од вообичаеното, најверојатно од 2. до 11. април, изјавија градските власти.

Со оглед дека фестивалот во Берлин е преместен за во март, Оскарите за во април, Кан во јуни, така и ФЕСТ, кој, заради својата актуелност, го следи календарот на големите светски филмски настани.

„Поволните последици од вакцинацијата, која веќе зема замав во Србија, ќе се почувствуваат во април, а истата ќе биде уште помасовна во февруари и во март. Со подобро време, пред доаѓањето на пролетта ќе има многу помалку заразени, па публиката ќе може поудобно да ја почувствува атмосферата на фестивалот “ – сметаат организаторите.

План е програмата да се одржи во помали сали, но со поголем капацитет и со максимален број на проекции, од утро до доцна навечер, со цел целосно искористување на бројот на места што ќе бидат дозволени во тоа време.

– Ќе има доволно филмови, а избраната програма функционира изненадувачки добро, имајќи ја предвид филмската година зад нас – велаат од организацијата на фестивалот.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.