Документарниот игран филм „Нацијата на Тесла“ во режија на Жељко Мирковиќ освои две награди на осмиот филмски фестивал Red Dirt во Стилвотер, Оклахома (САД).

Филмот на Мирковиќ беше награден како најдобар документарен игран филм, а Џек Димиќ, кој го играше ликот на Никола Тесла во долгометражните сегменти, за најдобар актер.

Во филмот се појавуваат ликови од повеќе од 70 истакнати Срби кои со својата работа и достигнувања оставија свој белег во САД.

Покрај Тесла, продуцентите велат дека во филмот се зборува и за Михајло Пупин, трикратниот добитник на Пулицерова награда Волт Богданич, Гордана Вуњак Новаковиќ, единствената жена член на Академијата на науките во Њујорк, српски инженери од програмата „Аполо“, добитници на Оскар Карл Малден, Стив Тешиќ, Питер Богданович. Како и првиот Србин во Америка, Џорџ Фишер (Ѓорѓе Шагиќ), кој беше спасен од рибарите по кои беше именуван, а неговото име се наоѓа во книгата на Ливингстон „100 славни Американци“.

Филмот настана како продукција на „Оптимистик филм“ и РТС, на иницијатива на фондацијата „Тесла“ од Филаделфија, а беше поддржан од Министерството за култура, Амбасадата на САД во Белград, Советот за креативни индустрии на српската влада, Српскиот филм Центар, Go4Yu и Српската национална федерација.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.