Организаторите на првиот филмски онлајн фестивал, во рамките на Фестивалската мрежа на Јадранскиот регион, што ќе се одржи од 9 до 17 април, ги објавија имињата на некои достигнувања што публиката ќе може да ги види на платформата. Овој настан е создаден во соработка со Сараевскиот филмски фестивал, Белградскиот филмски фестивал, Филмскиот фестивал Херцег Нови и Филмскиот фестивал Загреб.

„Од 9 до 17 април на публиката во Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, Србија, Македонија и Црна Гора ќе им бидат прикажани филмови преку интернет, наградувани од фестивалите во Кан, Венеција, Сараево и Берлин, кои се избрани од селектори од четири партнерски фестивали во Сараево, Белград, Загреб и Херцег Нови – велат организаторите.

На програмата се филмовите „Смртта на филмот, а и на татко ми“ во режија на Дани Розенберг, кој беше во официјалниот избор на Канскиот филмски фестивал, како и „Нов поредок“ на мексиканскиот режисер Мајкл Франк, добитник на „Почесното срце“ на Сараево и Сребрен лав во Венеција.

Ќе биде прикажан и дебитантскиот игран филм на Филип Јурјев „Младиот кит“, како и филмови од Берлинскиот фестивал „Слугите на режимот“ и „Крвните врски“.

Најавен е и документарниот филм „Еден од нас“ од Ѓуро Гавран, кој ја имаше својата светска премиера на филмскиот фестивал во Сараево, а на програмата се и обновените верзии на југословенските класици „Павле Павловиќ“ на Пуриша Ѓорѓевиќ од 1975 година и „ Мирис на полски цвеќиња “од Срѓан Карановиќ. Од 1977 година.

Публиката исто така ќе има можност да гледа и да разговара со некои од авторите на филмовите кои учествуваат во програмата.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.