Филмски плакати „Скупљачи перја“, „Кад будем мртав и бео“, „Рани радови“, „Марш на Дрину“, „Капетан Леши“, како и за 45 други значајни достигнувања на југословенската кинематографија, направени од 1945 година до 1970 година, беа претставени на изложбата во Центарот за култура на Белград.

– Филмскиот институт, претходникот на Филмскиот центар на Србија, зачува некои навистина вредни дела од графички и применет дизајн. Наше беше да им дадеме на луѓето можност да го видат ова културно богатство на нашата земја – вели Гордан Матиќ, директор на споменатава институција.

Тој посочува дека изложбата не е наменета само за познавачи на филмови, туку и за дизајнери, историчари на уметност, уметнички експерти и публика.

– Делата беа избрани според квалитетот, авторите, значењето на филмовите и според тоа колку ретко беа изложени. Имаме акварели, апстракции, различни техники, што всушност значи дека постоеше голема слобода во изразувањето на содржината на филмот, без разлика колку сметавме дека беа рестриктивни тие времиња – раскажа Матиќ за концептот на изложбата.

Оваа изложба покажува колку беше величествена, организирана, богата, значајна и квалитетна. Тоа беше светски позната кинематографија, а забот на времето ништо не им наштети на тие филмови. Убаво е што тие ќе бидат тука, да нè потсетуваат на ѕвездените моменти на тоа што порано беше југословенски, а денес е српски филм.

Изложбата во КЦБ ќе биде отворена до 15 мај, а потоа ќе посети 24 градови во Србија и ќе биде претставена во киносалите и културните центри, членови на Мрежата на киносали во Србија.

Покрај тоа, изложбата се планира да биде дел од фестивалската програма на Фестивалската мрежа – Европски филмски фестивал Палиќ, Филмски фестивал „Слика во движење“ во Нови Сад, IFИВОТ во Лесковац, Фестивал на глума „Филмски средби“ во Ниш, Филм Фестивал на сценарио во Врњачка Бања и Белградски филмски фестивал.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.