Изложбата „Траги на едно време – филмски плакати 1945-1970“, на која ќе бидат претставени филмски постери од архивите на Филмскиот центар на Србија, ќе биде отворена за јавноста од 1 април во филмската галерија на Центарот за култура во Белград, и ќе трае до 15 мај.

За изложбата беа избрани 50 постери на филмови направени во периодот од 40-тите до 70-тите години на минатиот век и тие претставуваат значајни дела од југословенската кинематографија, како што се: „Скупљачи перја“, „Кад будем мртав и бео“, „Рани радови“ , „Марш на Дрину“, „Капетан Леши“…

– Со појавата на нови канали за дистрибуција, најпрво VHS, DVD, потоа мрежи и разни платформи како„ Нетфикс “, се чини дека филмскиот постер не ја изгуби својата важност. Напротив, во дигиталното опкружување тој стана само поприлагодлив “, пишува во каталогот за изложбата.

Откако ќе заврши поставката во Белград, изложбата ќе посети 18 градови во Србија.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.