Двајца врвни актери – Раде Шербеџија и Горан Богдан, едниот со веќе реализирана светска актерска кариера, а другиот на прагот од истата, за прв пат снимаа заеднички кадрови. Тешко е да се поверува дека овие двајца врвни актери снимаат заедно за прв пат, особено затоа што се дружат приватно, но, Ленка Удовички и Дамир Урбан се „виновни“ за сè.

Имено, Урбан ја напиша песната „Говорила је тако, тихо, тихо, тихо“, од последниот албум на Шербеџија „Не окреќи се, сине“, за која Раде вели дека е една од неговите најомилени од неговиот севкупен репертоар.

Ленка Удовечки, пак, сопругата на Шербеџија, која е и одличен театарски режисер, со кого ја започна многу успешна театарска приказна „Улисес“, реши да го режира видеото.

“На Ленка навистина и се допадна песната на Урбан. Таа го напиша сценариото за спотот и само ми рече:” Вие исто така имате улога во видеото. И тоа епизодна”. Ја прашав: ‘А кој ме игра?’ На што таа одговори: ‘Гого Богдан’. Бидејќи тој е мој пријател, како и Урбан, ми се допадна идејата, па излезе дека ние двајцата всушност го играме младиот Урбан“, изјави Шербеџија на снимањето на видеото.

Сценариото се уште не се открива, но за целите на ова видео, во согласност со сите епидемиолошки мерки на претпазливост, се отворија вратите на загребското кафуле, па затоа беше невообичаено протагонистите на ова видео да седат во еден бар и по неколку месеци да нарачаат пијалок…

“Го слушав новиот албум на Шербеџија кој е одличен, и особено ми е мило што Ленка ме предвиде за оваа улога. Па, конечно, сум во истиот „филм” со мојот узор, бидејќи Раде е причината што станав актер. Среќен сум што сме и многу добри пријатели“, изјави Богдан.

Заедно со Раде Шербеџија и Горан Богдан, во видеото, кое ќе биде готово за десетина дена, глуми и младата Ана Марија Брѓановиќ, студентка на актерското и медиумското студио на Шербеџија на Универзитетот во Ријека.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.