Honda Legend, првиот самоуптавувачки автомобил во продажба. Јапонскиот производител на автомобили „Хонда“ го претстави „Легенд“, делумно самоуправувачки автомобил во Јапонија. Со овој модел, таа стана првиот производител на автомобили во светот, кој (може да) продава возила опремени со нова, сертифицирана технологија за автоматизација од трет степен.

Honda Legend, првиот самоуптавувачки автомобил во продажба

Скалата за автономија на возилата има пет нивоа. При што петтото е целосно автономно возило на кое во никој случај не му е потребна помош од возач. Возилата од трето ниво, што Хонда треба да ги испрати на јапонските патишта до крајот на овој месец, ќе можат да се возат на пример на автопатите со густ сообраќај.

Голем чекор за безбеднос на патиштата

Honda Legend со инсталираната нова технологија за автоматизација го направи првиот  голем безбедносен чекор. Чекор кон намалување на несреќи предизвикани од човечки грешки, им рече на новинарите главниот инженер Јоичи Сугимото.

Traffic Jam Pilot системот на Honda може да контролира забрзување, кочење и управување под одредени услови. Кога системот еднаш ќе се активира, возачот може да гледа и филмови или да користи навигација на екранот. Тоа помага во ублажување на заморот и стресот при возење во толпа, велат од компанијата.

Во случај на очекувана опасност, возачот може – со вибрации на безбедносниот ремен – да го предупреди автомобилот да одговори на примопредавањето на управувачот, додаде производителот. Доколку возачот продолжи да реагира, системот ќе помогне при итно запирање со забавување и запирање на возилото. Паралелно  со предупредување на околните автомобили со безбедносни светла и сирена.

Автономните возила во фокус на инвеститорите

Глобалните производители на автомобили и технолошки компании, вклучувајќи ја и матичната компанија на Google, Alphabet, Waymo и Tesla, вложуваат многу во автономното возење. И покрај напредокот на технологијата, регулативите за автономно возење варираат од земја до земја. На пример, Ауди го претстави Седан А8 со технологија од трето ниво во 2017 година. Но, регулаторните бариери го спречуваат да вози по јавни патишта.

Јапонскиот автомобил ќе биде ограничен на серија од 100 автомобили во Јапонија. Малопродажната цена ќе биде околу  11 милиони јени (околу 85.000 евра). Засега, производителот не планира да го зголеми производството или продажбата на моделот Legend, изјави главниот оперативен директор на компанијата.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.