„Tiny living“ стана сè попопуларен начин на живот во последните неколку години. Многумина сакаат да избегаат од градот и да живеат во хармонија со природата, а малите монтажни (и често подвижни) куќи им овозможуваат да живеат послободно и скромно, додека во исто време на неколку квадратни метри имаат сè што е потребно за да живеат.

Што е посебно за овој начин на живот? Поентата е во организацијата и скромноста. На многу малку квадратни метри со добра организација и креативни решенија можете да имате сè што ви треба за живот. На толку мал простор има бања, кујна, дневна соба, спална соба, а многу од овие куќи имаат прекрасни тераси за одмор и уживање во погледот. Предноста на ваквите домови е тоа што тие се многу поповолни финансиски и полесно можат да си дозволат, лесни се за одржување и не мора да губите часови и часови за да го организирате просторот за живеење во ред.

Кон трендот на градење мали куќи се придружи и ИКЕА, која во соработка со Vox Creative, American RV и Escape ја дизајнираше својата прва мала куќа со еколошки карактеристики. Escape, кој дизајнираше и градеше мали куќи веќе 25 години, изгради приколка од 17 квадратни метри што е прилагодена верзија на нивниот модел Vista Boho XL, а IKEA го опреми ентериерот со својот мебел, имајќи ја предвид одржливоста.

Куќата има соларни панели кои се грижат за греење и топла вода и компостен тоалет. Просторот беше дизајниран како изложбен салон на ИКЕА, а беа користени обновливи, мултифункционални и рециклирани материјали. Внатрешноста е опремена со мебел ИКЕА и украсен во неутрални тонови, со палета на бело-црно и многу светло дрво.

Просторот е дизајниран да биде убав, функционален и истовремено еколошки. Куинските ормани се изработени од рециклирани пластични шишиња, а масата за преклопување функционира како работен простор и трпезариска маса со вградено складиште. Постојат и детали како работна плоча од цврсто дрво и фурнир, преносна индукциска плоча за готвење, мијалник со заштеда на вода…

Целта беше да се создаде простор кој е модерен, одржлив и достапен. Просторот кој и со многу малку квадратура може да докаже дека секој, каде било, може да живее со ваков начин на живот. Куќата е изградена уште во март минатата година, а ИКЕА планираше да ја однесе на мала турнеја низ САД, за луѓето да имаат шанса да ја ѕирнат малку во живо.

Сепак, пандемијата им ги наруши плановите, па тие започнаа виртуелна обиколка на вилата каде што ќе можете да научите сè за решенија за заштеда на простор, електрична енергија, апарати, како и совети како да ги направите своите домови, мали или големи, еколошки, прифатливи…

И – најважното – цената?!?
Escape во моментов прима нарачки за моделите Boho XL, кои започнуваат од 47.550 долари. Секако, достапни се и дополнителни опции.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.