Зоран Копања (59) од Нови Сад, инаку по струка машински инженер кој минатата година го освои златниот медал на Здружението на пронаоѓачи на Србија и епитетот најдобар пронаоѓач во 2020 година за конструкција на уникатна машина за кори за пита, доби највисоко признание од Светската организација за интелектуална сопственост WIPO (World Intellectual Property Organization) од Женева.

Планетарната награда за посебен патент му беше доделена на српскиот иноватор од жири-комисија составена од експерти од 75 земји, што вклучува промоции, настапи на научни настани, конференции, саеми во дури 176 земји во светот.

– Светското признание потврди дека ова е глобален патент кој е оценет со врвни оценки – вели Копања, додавајќи:

– Тоа е автоматизирана линија за кори за пити и гибаници, чијшто секој дел е максимално контролиран и 100 проценти искористен, што значи дека воопшто нема отпад. Машината произведува цел тон кора за осум часа, односно за време на работното време, а ја сервисира само еден работник. Производството на други машини, во кои се вработени пет до шест работници, е десет пати помало.

Зоран работеше на машината за прехранбената индустрија цели 15 години, ја правеше речиси цела деценија и постојано ја усовршува.

– Најново е што ги надградив вагите и го монтирав „пакувачот“, па сега го пресеков пакетот на половина килограм. Направена е и исплатливоста на машината што прави сè: развлекува, пече, суши, сече, а заработката од пакувањето е 70 проценти.

Заштедите, како што потенцира Копања, се огромни, бидејќи неговата машина троши четири киловати на час, додека слични уреди произведени во Грција или Турција трошат 75 киловати на час и произведуваат само еден вид кора што трае една недела. Неговата машина, сепак, произведува пет видови кора, бела, црна, од леќата, пченката и интегралното брашно, чиј рокот за употреба е 60 дена.

Потребни се два месеци за да ја направи оваа машина, целосно од „нерѓосувачки челик“ и според ХАСАП.

– Јас работам со 13 подизведувачи, од кои секој работи својот дел во своја работилница, и на крајот јас го составувам сето тоа. Факт е дека таква машина нема во целиот свет.

Мојата машина ги произведува тие кори побрзо, подобро, поквалитетно и многу, многу поекономично од која било друга машина на светот. Досега направив 58 машини за клиенти во Србија, Словенија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Русија, Германија и САД, а последната нарачка пристигна од Кина – потврдува Копања.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.