Големата хрватска музичка дива Јосипа Лисац традиционално го одбележува Денот на вљубените и нејзиниот роденден со концерти во Белград.

Сепак, Јосипа Лисац, заради новосоздадената глобална здравствена состојба, овој пат ќе ја однесе публиката ширум светот преку виртуелен концерт, со својот импресивен каталог на познати песни, но и ќе претстави некои нови.

За време на онлајн концертот, закажан за 14 февруари во 20 часот, Јосипа ќе пее во придружба на одличен бенд, како и исклучителна аудио-визуелна продукција што ќе го овозможи концертот да стигне до домовите на обожавателите ширум светот на посебен начин.

Од каде Јосипа на виртуелен концерт?

– „Всушност, отсекогаш сум сакал нешто како виртуелен концерт. Отсекогаш сум размислувала за тоа. Тоа е на некој начин моја животна филозофија – не можеме да се видиме, не можеме да се допираме, но можеме да се чувствуваме и никој не може да ни го порекне тоа. За време на подготовките за концертот, учествувам многу во креирањето на видеото. Знаев дека има „диџеј“, но не знаев дека има „виџеј“, така што тој видео материјал е подготвен од прекрасен тим креативци, каде што и јас учествувам по малку. Јас веќе направив слична работа во 2006 година кога снимив DVD со бенд на сцената, со вметнати анимации во таа снимка. Сега сè отиде многу подалеку. За мене е важно што на крајот сето тоа е добро и лудо“.

Врзано за репертоарот, на Јосипа песните никогаш тоа не и бил проблемот…

– „Го пеам она што го имам, она што сум, музичкото наследство што ми го остави Карло Метикош, како и песни што се резултат на запознавање на некои други автори и композитори, кои внесоа прекрасни стихови, текстови, музика во мојот живот. Акцентот секако ќе биде ставен на песните што ги знае публиката…“

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.