Libor  излегува од употреба, банките мора да најдат алтернатива. На крајот на оваа година, официјално ќе престане пресметката на меѓубанкарската каматна стапка Libor за повеќето валути, објави британскиот финансиски регулатор FCA.

Libor излегува од употреба, банките мора да најдат алтернатива

Според оценката на аналитичарите, со оглед на тоа што Либор беше една од најважните каматни стапки во светот, овој потег ќе го зголеми притисокот врз банките и инвестициските фондови да најдат алтернатива на оваа мерка што е можно поскоро.

Според Фајненшл тајмс, ФЦА  најави дека објавувањето на вредноста на Либор за британската фунта, еврото, швајцарскиот франк и јапонскиот јен ќе престане на 31 декември 2021 година.

Затоа, од почетокот на јануари 2022 година, банките повеќе нема да бидат обврзани да испраќаат податоци за пресметка на Либор. На крајот на годината ќе престане пресметувањето на неделната и двомесечната стапка на Либор за американскиот долар, додаде британскиот финансиски регулатор,.

Глобалните регулатори побараа од банките, компаниите за управување со имоти и компаниите да ја укинат оваа стапка, што ги покажува трошоците за позајмување меѓу банките.

Промена на пазарната „игра“ меѓу банките

Наместо Libor, регулаторите препорачуваат употреба на одредници засновани врз стапки на преку ноќните депозити. Сепак, дел од финансиската заедница предупредува дека оваа промена отвора проблеми со некои должници и доверители. Затоа побараа дополнително време за прилагодување.

„Веќе некое време го чекавме ова официјално соопштение, но не треба да се потценува значењето на оваа вест. Надвор од пазарот на доларот, ова претставува крај на играта“. Смета, Claude Brown (FT) , партнер во лондонската адвокатска фирма Reed Smith.

Регулаторите тврдат дека Libor го рефлектира пазарот кој повеќе не постои. А, исто така дека дневните стапки во голема мера се базираат на проценки наместо на реални трансакции. Сепак, FCA потврди дека банките ќе имаат рок до јуни 2023 година да се повлечат од пазарот вреден 200 билиони долари поврзани со  договорите за Libor.

Имено, има повеќе обврзници и заеми врзани за доларот Libor отколку за која било друга валута. Да потсетиме, во 2012 година беше откриен скандал дека голем број банки ја прилагодиле вредноста на Либор за да заработат пари или да спречат нестабилност на пазарот. Манипулациите траеја до 1991 година.

Поради тоа многу банки беа казнети со стотици милиони долари, а некои банкари дури завршија во затвор. ФКА тогаш се погрижи за Пресметката за Либор тогашјапреседе FCA..

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.