„Сила и светлина“ – најмалку што може да се направи за Никола Тесла

By beckovic | January 16, 2021

За сите кои се љубители на техничките достигнувања и се почитувачи на делото и ликот на Никола Тесла – човекот кој ја осветли планетава – дилеми нема. Музејот на Никола Тесла во Белград е една од најзначајните адреси на српската престолнина. Нешто што мора да се види – да се доживее. Таму се наоѓа целата…

Венко Андоновски: Пишувам на два јазика, мислам со едно срце…

By beckovic | January 15, 2021

Венко Андоновски, бард на македонскиот пишан збор, секогаш актуелен и значаен, запрашан за тоа како гледа на своето дело, на својот минат труд, одговори: – Гледам недоѕидан детски замок од песок, со расфрлени лопатки наоколу. Гледам еден човек во попладнето на својот живот кој утрината беше дете што весело си игра и ѕида замоци од…

Deloitte: Човечките ресурси во фокус на пандемиската трансформација на процесот на работа

By baldazarska | January 15, 2021

Deloitte: Човечките ресурси во фокус на пандемиската трансформација на процесот на работа. Компаниите во текот на оваа криза го открија значењето и можностите на своите вработени Поради  досега незапаметени нарушувања што ги предизвика пандемијата „Ковид-19“, компаниите воведуваат радикално нови начини на работење и стопанисување, што во центар ги стави прашањата за човечките ресусрси.  Директорите на…

Томислав Османли: Каде е господин Шефот?

By beckovic | January 14, 2021

И во Новата 2021 година магазинот „Анторис“ ја продолжува соработката со писателот Томислав Османли. За почеток на оваа година, во која сите се колнеме, надевајќи дека ќе ни биде подобра од претходната, што нема да и биде многу тешко, го пренесуваме неговиот расказ „Внатрешно исчезнато лице (Каде е господин Шефот?)“, кој е објавен во рамките…

Вртоглав раст на нови енергетски технологии

By baldazarska | January 14, 2021

Вртоглав раст на нови енергетски технологии. Новата енергетска технологија доживува метаморфоза со огромна брзина, без разлика дали станува збор за самовозечки автомобил на Apple или дури и маски за крави. Понекогаш тоа едноставното е неверојатно, а некогаш е само комично олеснување. Како и да е, често е попрофитабилна, бидејќи чистата енергија е модерен збор што…

Антологијата на Рајко Дујмиќ – доказ за тоа колку беше голем автор

By beckovic | January 13, 2021

Работите секогаш доаѓаат на свое место! Во чест на големиот композитор Рајко Дујмиќ, „Croatia Records“ неодамна ја објави неговата Антологија со пет компакт-диска. Во книгичка која е дел од Антологијата се наоѓаат приватни фотографии од детството на композиторот и три песни објавени за прв пат… Антологијата на еден од најголемите композитори во историјата на хрватската…

Компаниите низ процесот на модернизација имаат потреба од дестинација

By baldazarska | January 13, 2021

Компаниите кога минуваат низ процес на модернизација имаат потреба од дестинација. Во контекст на дигиталната трансформација, малкумина би ви рекле дека модернизацијата е лоша работа. А сепак, има многу приказни за иницијативи за модернизација кои на крај никаде не водат: ИТ-тим што прифаќа агилни методологии, а потоа трча во круг без јасна насока. Организација која…

Како Габи Новак стана „саундтрак на нашите животи“…

By beckovic | January 12, 2021

„За Габи и Арсен навистина многу се знае. Особено за Арсен. Но, никогаш доволно, особено не за Габи… И мислам дека никој не може да ги напише нивните биографии поубаво и повистинито отколку нивните песни. Од она што тој го напиша, таа го отпеа“ – вели музичкиот археолог Синиша Шкарица, долгогодишен уредник во „Југотон“, за…

Клучни моменти на Македонска берза во 2020 година

By baldazarska | January 12, 2021

Македонска берза ја заврши изминатата специфично –тешка економска година со промет од околу 133 милиони евра, објави Берзата во „Клучни моменти на Македонска берза во 2020 година“. Прометот на македонскиот пазар на капитал претставува зголемување од 6,4 отсто во однос на претходната 2019 година. За порастот на проемтот и покрај вонредните услови за бројни стопанственици,…

Стјпан Јурас: Биографијата на „Дивље јагоде“ не е нашминкана бајка…

By beckovic | January 11, 2021

Стјепан Јурас е врвен познавач на хеви-метал музиката, автор на многубројните книги на оваа тема, а од неодамна и човек кој ја напишал првата авторизирана биографија на „Дивље јагоде“ – „У малом врту расте дивљи плод“. Откако за кратко време беа разграбени две луксузни изданија на оваа книга, а нејзината продажба, како регуларно издание, тргна…