Новиот автомобилски гигант „Стелантис“ ќе лансира 39 електрични автомобили до крајот на годината

By baldazarska | January 20, 2021

– Новиот автомобилски гигант „Стелантис“ ќе лансира 39 електрични автомобили до крајот на годината, објави претседателот на групата, Карлос Таварес. Според него, групата ќе ги понуди овие електрични автомобили до крајот на 2021 година, меѓу кои ќе доминираат повеќе модели на „Fiat“ . На првата прес-конференција на претседателот на групата „Стелантис“, која настана со спојување…

Кредити до 10 000 евра за отворање ново работно место

By baldazarska | January 20, 2021

Кредити до 10 000 евра за отворање ново работно место преку Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија. Имено овој месец покрај  јавниот оглас од АВРМ за кредитирање невработени лица (самовработување) тече и јавен оглас за отворање на нови работни места во правните субјекти. Јавниот оглас што ќе трае до крајот на месецов, е наменет…

Реквием за една бајата топ-листа

By beckovic | January 19, 2021

Пред некоја година прашав пријател, кој работи за моќна регионална дискографска куќа, за тоа:  како во ново време се продаваат носачите на звук? – компакт-дискови и винили, кои се се повеќе „во мода“. Ми кажа дека информациите од продажбата на физички копии се собираат на одредени периоди, но, тие како претставници за лиценци од голем…

Британците и Американците масовно купуваат – винили!

By beckovic | January 19, 2021

Податоците од крајот на годината, кои доаѓаат од Обединетото Кралство, објавени од британската фонографска индустрија (БПИ) покажуваат дека продажбата на винили нагло се зголеми и покрај два lockdown-а, поради пандемијата, со напомена дека продажбата на грамофонски плочи расте веќе 13-та година по ред. Новите бројки откриваат дека речиси секој петти (18%) од сите албуми купени…

„Автобиографија“ на Цепенков – многу повеќе од животна приказна!

By beckovic | January 18, 2021

„Автобиографија“ на најпознатиот македонски собирач на народни умотворби, Марко Цепенков, со осовременет јазик, чиј концепт е адаптиран за децата, конечно ја здогледа светлината на денот. Марко Цепенков е истакнат македонски собирач на народни умотворби и еден од првите раскажувачи во историјата на македонската книжевност. Речиси целиот свој живот го посветил на собирање на народни приказни,…

Амбицијата-најважна за деловен успех

By baldazarska | January 18, 2021

Амбицијата-најважна за деловен успех. Факт е дека успехот во бизнисот и животот ретко доаѓа сам по себе. Најчесто, потребна е многу работа за да се успее, а најсилното средство за постигнување на таква цел е амбицијата. Амбиција може да се нарече желба за успех, поради што сме подготвени да совладаме сè што е потребно. Без…

Душан Ковачевиќ: Јас тоа таму пеам!

By beckovic | January 18, 2021

Во морето на литература која секојдневно се објавува, една книга предизвикува посебно внимание. Тоа е поетската збирка на академикот Душан Ковачевиќ, авторот на легендарните драми: „Кој тоа таму пее“, „Маратонци…“, „Балкански шпион“, „Професионалец“…, едноставно насловена „Јас тоа таму пеам“, објавена под закрилата на белградска „Лагуна“. Со неа, Ковачевиќ, искусен писател, режисер и сценарист, управител на…

„Стелантис“ – името на новиот автомобилски концерн во светот

By baldazarska | January 18, 2021

„Стелантис“ – името на новиот автомобилски концерн во светот. Автомобилските групации „Фиат Крајслер Автомобили“ и „Пежо-Цитроен“, се споија во една голема автомобилска група „Стелантис“. Тие утре, 19 јануари, на онлајн прес-конференција, ќе го прослават овој исклучително важен настан во историјата на автомобилската индустрија што уследи по повеќемесечни преговори и комплексни промени. „Стелантис“ е името што…

„Сила и светлина“ – најмалку што може да се направи за Никола Тесла

By beckovic | January 16, 2021

За сите кои се љубители на техничките достигнувања и се почитувачи на делото и ликот на Никола Тесла – човекот кој ја осветли планетава – дилеми нема. Музејот на Никола Тесла во Белград е една од најзначајните адреси на српската престолнина. Нешто што мора да се види – да се доживее. Таму се наоѓа целата…

Венко Андоновски: Пишувам на два јазика, мислам со едно срце…

By beckovic | January 15, 2021

Венко Андоновски, бард на македонскиот пишан збор, секогаш актуелен и значаен, запрашан за тоа како гледа на своето дело, на својот минат труд, одговори: – Гледам недоѕидан детски замок од песок, со расфрлени лопатки наоколу. Гледам еден човек во попладнето на својот живот кој утрината беше дете што весело си игра и ѕида замоци од…