„Дрекслмајер” донираше над 1000 визири за медицинарите од неколку општини

By baldazarska | October 21, 2020

„Дрекслмајер” донираше над 1000 визири за медицинарите од неколку општини. „Дрекслмајер” донираше над илјада сертифицирани заштитни визири за тие кои секојдневно се наоѓаат во првитередови и се грижат за здравјето на граѓаните, информираа денеска од германската компанија која работи во Кавадарци.   „Дрекслмајер” донираше над илјада визири за медицински лица од неколку општини – Над…

Халкбанк АД Скопје дел од Priceless Planet на Mastercard

By baldazarska | October 20, 2020

Халкбанк АД Скопје дел од Priceless Planet на Mastercard . Халкбанк е прва банка од регионот која се вклучува на глобалната коалиција „Прајслес Планет“ на Mastercard за зачувување на животната средина.   – Халкбанк АД Скопје, како компанија чија стратегија за општествено одговорно делување се темели на подигнување на еколошката свест, од 20 октомври склучува партнерство со…

На ДЛУМ 2020 дела од 57 автори

By beckovic | October 20, 2020

Оваа година на Годишната изложба учество земаа 57 автори, членови на ДЛУМ Друштвото на ликовни уметници на Македонија ја постави Годишната изложба која што ќе може да биде видена до 30 октомври во Национална галерија, објект Мала станица, во Скопје. „Несомнено дека годишните или ревијалните изложби на македонските ликовни уметници отсекогаш претставува голем културен настан…

Концертна промоција на „Мирно лето“ на Александар Велики

By beckovic | October 20, 2020

Оваа сабота (24. октомври) Александар Велики концертно ќе го промовира новиот LP „Мирно лето“. Настанот се случува во МКЦ, а стартот е во 21 часот. „Мирно лето“ е вториот лонгплеј за скопскиот артист Александар Велики, познат и како бас гитарист во ПМГ Колектив. Наследникот на Првиот Македонец во вселeната (Балкан Велики 2018), издание со кое…

Американската амбасадорка Кејт Брнз во работна посета на „Алкалоид“

By baldazarska | October 19, 2020

Американската амбасадорка Кејт Брнз во работна посета на „Алкалоид“. Делегација од Амбасадата на Соединетите Американски Држави предводена од нејзината екселенција, Амбасадорката Кејт Мери Брнз оствари работна посета на „Алкалоид“ АД Скопје. За време на посетата, високите дипломатски претставници беа запознаени со резултатите од работењето на компанијата, нејзините пласмани и производните операции. Беа презентирани и бројните…

„АДИНГ“ учествува во градбата на меѓународниот аеродром во Кабаале во Уганда

By baldazarska | October 19, 2020

„АДИНГ“ учествува во градбата на меѓународниот аеродром во Кабаале во Уганда. Компанијата  „АДИНГ“ ад Скопје е водечка компанија во Југоисточна Европа за производство и пласман на хемиски материјали за градежништвото. Таа годинава слави и 51 година од своето постоење. Компанијата е една од првите сертифицирани компании со ISO 9001:2000 во Македонија и менаџментот на компанијата има…

Кибернетски двојници: револуција во работата и меѓучовечките односи (видео)

By baldazarska | October 19, 2020

Кибернетски двојници: револуција во работата и меѓучовечките односи. Јапонија е лулка на концептот на „теле-егзистенција“. Концепт во кое човекот, преку својот робот-заменик, присуствува на состаноци и други настани. Односно работи и извршува социјални обврски од далечина. Овие кибернетски двојници наскоро ќе влезат во масовно производство. А, во блиска иднина веројатно радикално ќе го променат начинот на…

Бишев

Солидарноста и пазарната економија

By baldazarska | October 18, 2020

Солидарноста и пазарната економија е наслов на колумната на проф. д-р Глигор Бишев, во која подробно се осврнува на улогата на банките во економијата особено во услови на криза. Солидарноста и пазарната економија Банките се институции од посебно значење. Намалувањето на ризичното однесување на банките и нивното банкротирање се врши преку три механизми: а) воведување…

Магарето и ние

By baldazarska | October 17, 2020

Магарето и ние Магарето и ние. Денови македонските медиуми се полни со наслови „магарешко сирење“, „тренирање магариња“ и слични потсмешливи написи во врска со случај за делба европски пари за таа намена. Ние нема да го коментираме случајот, ниту да се впуштаме во наша сопствена истрага. Овде ќе укажеме на површноста со која се гледа…

Околината се менува со „Чудна шума“

By beckovic | October 17, 2020

Веќе втора година по ред, издавачката куќа „Чудна шума“ организира креативни работилници за млади – средношколци на возраст од 14 до 18 години. Работилниците опфаќаат две области – креативно пишување и ликовна уметност, а темата на која ќе се твори е една од поважните теми што ги засегаат младите: „Ја менуваме околината, го менуваме светот“.…