Српската уметница Марина Абрамовиќ се здружи со познатата платформа за испраќање документи „WeTransfer“, со цел да ги промовира новите уметници како кустос гостин во следната година и во дигитална форма да ја претстави нејзината широко позната „Метод Абрамовиќ“, која ќе им биде достапна на 70 милиони луѓе во текот на летото низ целиот свет.

Проектот е наречен „WePresent“ и создадена е посебна веб-страница посветена на овој уметнички потфат.

Судејќи според изборот на познатата Марина Абрамовиќ, петмина млади уметници денес ги надминуваат границите во уметноста на изведбата. И тие доаѓаат од целиот свет, од Србија, преку Грција, до Гватемала.

Овој личен избор на пет уметници во подем од целиот свет, според нејзиното мислење, е дека тие се повеќе од достојни за внимание.

Тоа се: Ана Првачки (Србија/ Германија), Маурицио Ланјес (Бразил), Јанис Папас (Грција), Теренс Кох (Канада/ Кина) и Реџина Хозе Галиндо (Гватемала). Делата на уметниците кои се личен избор на Абрамовиќ се веќе достапни на специјализираната платформа „WePresent“.

 Најновиот проект на Марина Абрамовиќ, една од најпознатите српски уметници во светот, е само еден вид продолжување на мисијата што си ја постави одамна. Со кариера опфатена речиси пет децении, која започна во СКЦ во Белград, таа го формираше MAI (Институтот Марина Абрамовиќ) со цел да истражува, да им помага и да ги претстави перформансите како уметничка форма.

Овој институт, како што е наведено во образложението на официјалната веб-страница, е посветен на уметноста, која ќе трае и ќе создаде нови шанси за соработка меѓу уметници од различни области.

Абрамовиќ, која веќе подолго време живее во Њујорк, го освои „Златниот лав“ во 1997 година како најдобар уметник на Биеналето во Венеција, а претходно ги надмина границите на изведбата со нејзиниот деловен и интимен партнер Улај.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.