Следниот месец започнува снимањето на филмот „Трага на дивечот“, чие сценарио е засновано врз литературните ликови на легендарниот Живојин Жика Павловиќ, еден од најпознатите филмски автори и водач на „црниот бран“. Толкувачот на ликот на потполковник на УДБА, ќе биде актерот Предраг Мики Манојловиќ.

Темата на филмот е судбина на еден млад и перспективен новинар, кој се занимава со истражувачко новинарство и кој, известувајќи за бруталното убиство во Југославија кон крајот на 1970-тите, открива семејни тајни за време на комунистичките злосторства, кога сè беше под државна контрола.

Истражувајќи го бруталното убиство што ја потресе југословенската јавност, патеките на младиот југословенски новинар се пресекуваат со оние на потполковникот УДБА Благоје. Филмот се одвива во измислениот град Врановац, во источна Србија во 1979 година.

„Филмот се базира на неколку дела од татко ми Жика Павловиќ. Станува збор за трилер за настаните од неколку месеци пред смртта на Тито. Сценариото започнав да го пишувам пред неколку години, со цел да забележам некои настани од времето во кое исто така живеев“, изјави режисерот Ненад Павловиќ.

Тој додаде дека со снимањето на овој филм, што е омаж на „црниот бран“, сакал да го спаси името на неговиот татко од заборав.

Ненад Павловиќ е исто така сценарист, во соработка со Ѓорѓе Милосављевиќ и Димитрије Војнов.

Предраг Мики Манојловиќ, кој игра потполковник на УДБА, истакна дека сценариото зборува за случките кои перманентно се случуваа од 1945 година, до денес.

– Има настани во нашите семејства кои потекнуваат од 45-та година, до денес. Благоје е прв борец кој бил во ОЗНА, и чиј син учествувал во протестите во ’68 година, обидувајќи се да го сменам светот.

Тито рече „деца, во право сте“, но апсењата започнаа неколку дена после тоа. Тоа отвори сериозна семејна драма во семејството на потполковник на УДБА“ – рече Манојловиќ.

Тој објасни дека новинарот известувал за убиството на еден млад човек, кој бил негов син и прецизирал дека „тоа е генерација што отишла на планина, или ги разменувала своите левичарски идеи за десничарски долари“.

Меѓутоа, и тогаш, како и сега, членовите на ДБ беа немилосрдни, дури и кон своите деца, истакна Манојловиќ.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.