Танцовиот музички перформанс во дури 14 чина – поглавја, „Јас сум Милева Мариќ Ајнштајн“, инспириран од книгата „The other Einstain“ од американската писателка Марија Бенедикт, во режија на режисерите Владислав Велковски и Иван Вања Алаш, месецов ќе биде прикажан во Нови Сад.

Спектаклот од 50 минути ќе биде изведен на 13, 14 и 17 февруари на сцената на Српско Народно Позориште.

Претставата обезбедува атрактивност во однос на костимите и привлечната кореографија, а ќе има повеќе од 40 млади танчери од Viva Dance Academy, како и нивни специјални гости – танчери и пејачи од Нови Сад.

Премиерата на мјузиклот се одржа пред помалку од еден месец, на 10. јануари, во театарот во Нови Сад, и улогата на овој проект во популаризација на родовата еднаквост, но и културата на живеење низ призмата на голема историска личност, како на пример Милева Мариќ Ајнштајн, е очигледна.

Драматургијата и режијата им беа доверени на младите режисери Владислав Велковски од Пожаревац и Иван Вања Алаш од Белград, кои дипломираа на Мултимедијална режија на Академијата за уметности во Нови Сад, во класата на професорот Никита Миливојевиќ.

Велковски го режираше документарниот филм „Земја на живеење“, музичко-сценската претстава „Навигација“ во рамките на проектот „Артисти сега“ од фондацијата 2021 година и монодрамата „Додека бев мртов“, што тој самиот ја изведува.

Иван Вања Алаш е нов добитник на наградата „Мал принц“ за студентската генерација, тој режираше неколку кратки филмови, а неговата дипломска претстава „Белградска Трилогија“ според текстот на Биљана Србљановиќ, сè уште ја чека својата премиера во Југословенскиот драмски театар, кога пандемичната состојба ќе се смири.

Вкупно 189 костуми само за ова шоу изработи поранешната балерина на Viva Dance и денешната популарна дизајнерка на костуми Наташа Вранешевиќ.

Текстовите беа специјално подготвени за овој мјузикл од Марина Козаченков („Научник и научник“) и Славица Љjујиќ („На вистинскиот пат“).

Во текот на своето 28 годишно постоење, Вива Данс сè уште се смета за најтрофеен танцов клуб во Србија, чија работа е добро позната и надвор од границите на земјата, а често учествуваа и во многу хумани настани.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.