Наградата за животно дело, која што џез фестивалот Нишвил традиционално ја доделува на заслужни музичари, оваа година ќе им биде врачена на Јова Радовановиќ и групата „Седморица млади“, бенд што влезе во Гинисовата книга на рекорди како ансамбл кој свиреше заедно цели 33 години. Тие беа еден од најомилените бендови на Тито…

Иако најшироката публика сигурно ќе ги памети како прв „шоу-бенд“ на СФРЈ, односно ансамбл кој подеднакво успешно изведува многу различни музички стилови, а чии членови исто така имаат евидентен комичен талент, „Седморица млади“ од почеток до крај на својата работа беа меѓу највлијателните промотори на џезот и сродните стилови на овие простори.

Ансамблот „Седморица млади“ е основан на 29 септември 1959 година. Првата постава ја сочинуваа Зоран Зарије Раковиќ (труба), Љубиша Милиќ (тромбон), Владислав Василиќ (кларинет), Небојша Данчевиќ (пијано), Милутин Васовиќ (гитара), Љубиша Стошиќ (бас) и Бранислав Тодоровиќ (тапани) и Бранис (Борс).

Групата првично беше наречена „Београдски диксиленд ансамбл“, што беше стилот во кој тие првично исклучиво работеа, за што сведочи и поставеноста, карактеристична за диксиленд ансамбли.

Тие ја имаа својата прва свирка во Центарот за млади „Јурица Рибар“, настапуваа низ цела Западна Европа и беа првата југословенска естрадна група што гостуваше во Советскиот Сојуз.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.