Пијанистите Александар Шандоров и Немања Николиќ, под името „4 Маљчика“, го издадоа синглот и спотот „Док добује киша“, инструментална верзија на познатата песна напишана од Влада Дивљaн за ВИС Идоли. Во нивната верзија, оваа песна е оригинална мешавина со делото на рускиот композитор Сергеј Прокофиев.

Со композицијата „Док добује киша“, која беше снимена најпрво од „Идоли“ на мини-албумот „ВИС Идоли“ (1981), а потоа и од Влада Дивљан (1958-2015) на соло албумот „Одбрана и заштита“ (1996), „4 Маљчика“ го најавуваат својот претстоен концертен албум, снимен минатата година во живо во престижниот „Коларац“ во Белград.

Александар Шандоров, професор на Факултетот за музичка уметност во Белград, со неговиот колега пијанист Немања Николиќ премиерно ја изведоа комбинацијата на музика од Дивљан и Прокофиев (1891-1953), на два концерта истата во 2020 година во Коларац.

– Откако ги слушнавме и гледавме двата концерта, Немања и јас го направивме првиот избор за следниот спот, кој вклучуваше три наслови. После тоа, решивме дека ќе биде „Док добује киша“. Некако, ни се чинеше дека таа најдобро покажа што сакаме и дека најдобро ја портретираше таа вечер на Коларац – вели Шандоров.

Тој смета дека во темата „Прокофиев влета толку природно и логично, и таквиот спој самиот се наметна“.

Шандоров, близок пријател на Дивљан и негов соработник на албумот „Тајни живот АП Шандорова“ (1988), а потоа и член на придружниот состав на Влада – „Old stars“ и Невладината организација, рече дека долго време сонувал да ги спои двата музички жанра со познат музичар, но болеста на Дивљан ги спречи да го сторат тоа заедно.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.