Според најавите, филмот „Није лоше бити човек“, чиј сценарист и режисер е извонредниот српски писател и академик Душан Ковачевиќ, наскоро ќе ја здогледа светлината на денот.

– Мислам дека ќе заврши во април. Имаме неколку предлози и договори за гледање, како и избор за еден, два, три големи фестивали во светот, а тоа зависи од тоа што ќе се случува со нив – вели Ковачевиќ.

Минатата година проекциите на филмови во Венеција и во Кан беа на Интернет, а тоа е посебно и специфично, па затоа и самиот избор се прилагодува на тоа…

– Чекаме и се надеваме, како што очекуваат сите, дека оваа десетта светска епидемиска војна ќе заврши во текот на летото, или барем ќе се намали. Но, имајќи предвид како овој вирус го менува своето лице и карактеристики, стравот е присутен кај сите луѓе, особено кога за време на мутацијата нема трет или четврти бран. Имам чувство дека живееме во некој пекол на Данте, дека вратата е отворена и тие разни чудовишта излегуваат во светот за да владеат. Ние од тој свет на културата живееме како сите луѓе од тие области, од ден на ден – наведува Ковачевиќ.

А, кога сме кај филмот – Заплетот на филмот го следи професорот по пијано, Милан, кој остана без работа поради намалувањето на бројот на ученици во музичкото училиште каде што работеше. На пат кон дома, тој поминува низ паркот и се среќава со куче со кое создава посебен вид на пријателство. Покрај професорот, ги следиме судбините на уште 20-тина ликови и начините на кои се преплетуваат нивните животи…

Музиката во филмот ја компонира Бајага…

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.