„Петрол“ ќе го наплатува полнењето на електричните автомобили. По седум години бесплатно полнење, словенечки „Петрол“ воведува ценовник за употреба на нивните електрични полначи.

Како што најавија компанијата, ова е клучен чекор во понатамошниот развој на инфраструктурата за електрично полнење на Petrol дома и во регионот. Денес мрежата на јавни станици за електронско полнење на „Петрол“ ја користат повеќе од 90 отсто од словенечките возачи на електрични возила.

Ќе се дуплира бројот на електрични полначи

-Ние постојано, од 2012 година ја прошируваме, а исто така се приклучуваме на растечката мрежа на станици за електронско полнење низ цела Европа. Овие активности се во склад со желбата да ја зголемиме електричната мобилност во регионот. Исто така, да ја спроведеме нашата одржлива стратегија и да го обезбедиме најдобриот еколошки пат во транспортното искуство. Искуство кое сакаме да биде достапен за секого. Затоа, ние исто така поставивме амбициозна цел, да инсталираме повеќе од 1.300 нови станици за е-пополнење во Словенија и поширокиот регион во следните четири години, нагласија од компанијата.

Возачите кои ги полнат возилата на продажни места до 22 киловатни мотори ќе треба да платат 25 центи за киловат-час.

„Петрол“ ќе го наплатува полнењето на електричните автомобили

Полнење според потрошена енергија

Според компанијата, со неодамнешното обновување на системот OneCharge, полнењето ќе се заснова на потрошената енергија, а не на времето поминато на станиците за полнење.

Како што е објаснето во компанијата, нивните високи цели бараат постојан развој и следствено на тоа големи инвестиции.

– Голем дел од нашите бензински пумпи веќе се снабдуваат со чиста енергија од обновливи извори. Непрекинато ја шириме роаминг мрежата на полначите во странство. И сето тоа со јасна цел да се оствари визијата на компанијата да стане интегриран партнер во енергетската транзиција,“ објаснува раководителот на  одржлива мобилност во „Петрол“, Тадеј Смогавец.

Мобилност

Во областа на мобилноста, групацијата „Петрол“ е концентрирана во два сегмента.

Првиот се однесува на инфраструктурата за полнење. Тоа вклучува воспоставување, управување и одржување на инфраструктурата за полнење на електрични возила и пружање услуги за полнење.

Вториот сегмент е претставен со услуги за мобилност. Тука спаѓаат, изнајмување деловни активности, електрификација на возниот парк и на услугите за управување со возниот парк, соопштија од компанијата.

„Петрол“ ќе го наплатува полнењето на електричните автомобили

„Петрол“ во моментот има вкупно 601 бензински пумпи. Во Словенија, „Петрол“ моментално има 318 станици. Во Хрватска 201, а во БиХ има 42. Додека во Србија и Црна Гора по 15,  и 10 во Косово.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.