Енди Ворхол беше сестран уметник, чија единствена цел беше создавање, без разлика за каква форма станува збор. Неговиот поп-арт стаса и на филмско платно, скулптура, фотографија…, а е неразделно поврзана со музиката.

Кон крајот на 1950-тите, Колумбија и РЦА Рекордс го ангажираа да дизајнира корици за музички албуми, и тоа го правеше многу посветено.

Ворхол има направено многу насловни страни на музичките албуми, а ова се некои од најпознатите….

Gioachino Rossini – William Tell Overture; Semiramide Overture (1953)

Многу импресивен дизајн кој во голема мера го најавува она што допрва доаѓа во кариерата на овој уметник, особено во текот на 1960-тите. Бидејќи музичкото дело е поврзано со Вилијам Боди, Ворхол го користи славното јаболко како многу ефикасно решение.

The Velvet Underground – The Velvet Underground & Nico (1967)

Секако, најпознатата и најпрепознатливата обвивка од сите, направена за бенд со кој Ворхол беше многу близок, а едно време беше и нивни менаџер. Покрај многу алузии, бананата на насловната страница можеше да се излупи, откривајќи уште поинтересен розов ентериер.

The Rolling Stones – Sticky Fingers (1971)

Уште еден ласцивен и сугестивен кавер, кој предизвика многу реакции кога беше објавен овој славен албум. Тоа е првата насловна страна на Ворхол по 4-годишна пауза, што го врати во светот на овој тип на дизајн. Легендата вели дека Мик Џегер беше воодушевен и од идејата и од реализацијата.

Paul Anka – The Painter (1976)

Иако е музичар со малку поинаков сензибилитет од горенаведените колеги, дизајнот на Ворхол успеа и во случајот на Пол Енка. Оваа обвивка е создадена по пауза од четири години, што покажува дека сè е направено во согласност со инспирацијата, а не со роковите во времето.

Liza Minnelli – At Carnegie Hall (1981)


Лиза Минели беше многу блиска пријателка на Ворхол многу години, и не е изненадувачки што токму тој ја направи оваа насловна страница. Се вели дека Лиза има 22 уметнички дела кои ја прикажуваат неа,  и дека сите ги изработил Ворхол. Колекцијата се проценува дека вреди 40 милиони долари.

John Lennon – Menlove Ave (1986)

Второто, постхумно издание на славниот Ленон го краси насловната страница на Енди Ворхол, што е многу ефикасно. Двајцата уметници биле пријатели и се вели дека наоѓале утеха и инспирација еден во друг, а се чини дека оваа корица е вистинска почит кон Ленон.

Aretha Franklin – Aretha (1986)


За време на објавувањето на албумот, легендарната пејачка веќе имаше триесет изданија зад себе и намерата беше следната корица да има посебна приказна и да се издвојува од останатите. Ова се должи на Ворхол, која ја натера да блесне во полн сјај.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.