Првата босанска крипто валутата излегува на светската берза. Откако пред неколку дена беше објавено дека биткоините во Босна и Херцеговина можат да се купуваат во веб-продавницата на компанијата од „Сански мост“, босанските медиуми пренесоа дека наскоро на берзите ќе се најде првата BH community kriptovaluta. Ова е единствениот проект од ваков вид не само во БиХ, туку и во околните земји.

Имено, пандемијата што го погоди целиот свет минатата година само ја истакна важноста на крипто-валутите и преминот кон нови технологии, што Crypto.ba ја искористи за лансирање на својата крипто-валута, RuXCrypto (RXC).

Првата босанска крипто валутата излегува на светската берза

Таа е издадена како community kriptovaluta. Еден начин за промовирање на криптовалутите, особено кај младите. RuXCrypto (RXC) се рудари од 25 септември минатата година. Наскоро ќе биде достапна во BCX менувачницата во Бања Лука и на BCX берзата во Србија, и тоа према Bitcoin, Ethereum и Конвертибилната марка.

RXC ќе се листа на Whitebit.com

Од 22 февруари оваа година, RXC ќе се листа на Whitebit.com, крипто берза лиценцирана од ЕУ регулатор. Ќе се листа во однос на парот RXC/USDT.

Сето ова благодарение на ентузијастите од Сански мост, предводени од Неџад Смајиќ и локалниот портал специјализирани за блокчејн технологии Crypto.ba.

За листање на оваа многу квалитетна крипто берза, оваа заедница собра 8.000 КМ за два дена.

Едукација за млади

Покрај тоа, Crypto.ba, деновиве стартуваше и со сопствена берза. Тоа е тест верзија на Community berza  на која ќе се пласира RXC со цел да ги едуцираат заинтересираните.

Целата приказна започнала случајно, од малку инает и лутина и голема страст и љубов кон оваа технологија.

– Се занимавам со криптовалути подолго време, околу 10 години. Поминав долго време на светските берзи и форуми каде што можев да научам многу за технологијата за која не можете да научите насекаде. На форумот Bitcointalk, еден од најпознатите форуми, бев многу активен и имав многу квалитетна сметка затоа што многу придонесов за таа заедница – раскажува за BiznisInfo, Неџад Смајиќ Рукс, основач на локалната Crypto.ba.

Но, по некои недоразбирања во 2016 година, тој го напушти форумот и реши да започне да прави слични работи во БиХ.

– Во тоа време, на форумот, почнаа да кружат повеќе пари па атмосферата стана малку токсична. После неколку предупредувања што ги добив за моите коментари кои беа неосновани, се заинатив и го напуштив форумот. Тогаш сфатив дека во Босна и Херцеговина немаме ништо слично и дека немам кому да се придружам за да продолжам да го работам тоа што го сакам – блокчејн технологија и да ги запознаам другите со нејзините придобивки – вели Смајиќ.

Всушност тогаш ја покренав  локалната Crypto.ba и како што вели, многумина во тоа време му рекле дека е луд и не разбира за што станува збор.

–  Crypto.ba ја формирав затоа што видов дека нема ништо на оваа тема на нашите јазици. Тоа е на англиски јазик, но многу луѓе не знаат англиски. Буквално, го создадов овој форум со желба да го работам она што го сакам и да ги едуцирам другите луѓе за тоа. Сега го фрлам целото мое знаење на овој форум за луѓето да можат да читаат за блокчеин технологијата и да ја запознаат. Форумот моментно има близу 1000 члена и тие доаѓаат од цела БиХ и земјите од регионот – вели Смајиќ.

На  Смајиќ набргу му се придружиле истомисленици, луѓе од ИТ секторот, кои ја познаваат важноста на блокчејн технологијата. Идејата од почетокот била што повеќе млади луѓе да се запознаат со блокчејн со цел да најдат работа и да останат во Босна и Херцеговина.

Смајиќ  раскажува дека во минатото имало и други обиди за лансирање на БиХ- криптовалута, но дека тие не се успешно спроведени и дека сега во земјите од регионот нема проект како што е инициран од оваа заедница од Сански Мост.

Наскоро во светски менувачници

– Името на нашата крипто валута е RuXCrypto (RXC). На неа буквално започнав да работам во гаража. Не ми беше целта да направам нешто големо, но наскоро заедно со моите колеги видов дека ова е ветувачки проект. Обезбедивме фер почеток и бесплатно рударење од самиот почеток, без скриена RXC или копање пред да ја пуштиме валутата. Кога ја изменив крипто-валутата DASH, се погрижив никој да не биде измамен со оваа валута. Сè е поставено транспарентно од самиот почеток и оние што рудат и трошат електрична енергија доаѓаат во RXC. Ако некој потрошил 10 км електрична енергија, тоа автоматски им дава вредност на неговите RXC и тој не може да ги продаде под таа цена – објаснува Смајиќ.

Првата босанска крипто валутата излегува на светската берза

RXC наскоро треба да се појави на берзите во Бања Лука, Србија, но и на оние на  меѓународно ниво.

– Аплициравме на неколку берзи. Наскоро ќе се појавиме на берзата BCX во Бања Лука и BCX.rs во Србија. Чекаме дефинитивен одговор и нашиот RXC ќе биде достапен според Bitcoin, Ethereum и BAM.

Од 22 февруари, RuXCrypto (RXC) ќе биде листан на Whitebit.com според парот RXC / USDT. Што се однесува до другите светски берзи, тоа оди малку побавно затоа што повеќето од нив бараат 50 000 американски долари за да се листа еден коин. А, за нас, како проект што е потполно управуван од самите нас и каде што нема странски инвеститори, (сите работиме од срце подобро да научиме технологија),  тоа не е прифатливо затоа што ги немаме тие пари – вели Смајиќ.

Кога RXC еднаш ќе се појави на берзата, ќе биде можно да се формира нејзината вредност, бидејќи ќе биде диктирана од понудата и побарувачката. Досега во оптек се 1,5 милиони од 21 милион RXC.

Пазарење за криптовалути

Во меѓувреме, Crypto.ba овозможи плаќање со Bitcoinom  и тоа за производите на компанијата „No Limit tehnology“ од Сански Мост.

Така, по пат на процесорот за плаќање rxcpay преку порталот crypto.ba во веб-продавницата на оваа компанија, може да се купат и на овој начин производи како што се телевизори, лаптопи и телефони.

Смајиќ вели дека сакаат да им ги покажат на луѓето во БиХ сите предности што ги нуди овој вид плаќање, но и нејзината едноставност.

– БиХ генерално доцни неколку години зад земјите од Западна Европа и светот кога станува збор за технолошкиот развој. Со оваа имплементација, се обидуваме да ја отвориме вратата за иновации што им се достапни на сите, а многу мал број луѓе всушност ги користат, иако станува збор за многу полесен и побрз вид на набавка – вели Смајиќ. (BiznisInfo)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.