Словенечка НЛБ банка посакува целосен откуп на акциите на Комерцијална банка. Словенечката НЛБ банка, која е сопственик на 83,23 проценти од капиталот на српската Комерцијална банка, планира да ги преземе преостанатите обични и целата емисија на приоритетни акции. На тој начин ќе биде сопственик на 90 проценти од капиталот на банката, вели  претставникот на брокерската куќа „Моментум“ Ненад Гујанiчиќ.

Словенечка НЛБ банка посакува целосен  откуп на акциите на Комерцијална

„Целта на мнозинскиот сопственик, НЛБ банка е веројатно да го достигне прагот од 90 проценти од акциите и со присилно купување акции на малите акционери да стане сопственик на 100 проценти од капиталот “, изјави Гујаничиќ за Бета.

Во прашање и котацијата на Белградска берза

Пред неколку дена, НЛБ банка ги извести сопствениците на акциите на Комерцијална банка за намерата да купат 2,82 милиони обични акции на банката. Тоа  е 16,77 проценти од вкупниот број на акции. А исто така и  373.510 приоритетни акции, што претставува 100 проценти од вкупниот број, пренесува Bif.rs.

Според него, понудата до малцинските акционери била изненадување затоа што според законите на Србија, со купување на акции од државата, мнозинскиот сопственик ја нема истата обврска кон малцинските акционери  „што најдобро покажува колку се заштитени “.

Гујаничиќ објаснува  дека Комерцијална банка нема да се котира на берзата во Белград, доколку НЛБ банка стане сопственик на 100 проценти од капиталот на банката. Поради тоа  што се намалува потенцијалниот обем на тргување на берзата и се распаѓа домашниот пазар на капитал.

Кога, како што рече, ако некоја компанија се повлекува од берзата, таа преминува на пониско ниво на организациска форма, што подразбира помалку транспарентно работење. Бидејќи компанијата не мора да објавува квартални финансиски извештаи, затоа што има само еден акционер.

Во случајот на банките, таа транспарентност, според него, е сè уште поголема бидејќи законите и Народната банка на Србија бараат објавување на неревидирани квартални финансиски извештаи.

Според Гујаничиќ, државата Србија и нејзините институции со години не ја зајакнуваат берзата, односно ја уриваат со неактивност.

„Примерот со Комерцијална банка оди во прилог на тоа. Затоа што Србија можеше да ја приватизира Комерцијална банка со првична јавна понуда на акции, како што направи словенечката држава со НЛБ банка“, објаснува Гујаничиќ.

Тој вели  дека НЛБ банка е продадена преку првична јавна понуда, додека државата Словенија задржала 25 отсто сопственост во неа и банката котира на берзата во Љубjана.

Посакуваниот праг на сопственост -тежок

Гујаничиќ смета дека преостанатата сопственост во Комерцијална банка е диверзифицирана и дека можеби нема да биде лесно за НЛБ банка да купи 6,77 проценти од капиталот за да достигне удел од 90 проценти. Но исто така „ако тоа не се случи овој пат, тоа сигурно ќе се случи многу наскоро и банката ќе биде симната од берзата”.

НЛБ објави дека понудата за преземање ќе биде објавена откако ќе добие одобрение од Комисијата за хартии од вредност. Оваа банка на крајот на минатата година презеде 83,23 проценти од обичните акции на Комерцијална банка во вредност од 387 милиони евра. Односно плати  27,65 евра или 3,250 динари по акција, а тоа, како што проценува Гујаничиќ, веројатно ќе биде цена и во очекуваното преземање на другите акции. Додека, приоритетните акции се ликвидни според важечките прописи, така што минималната цена во понудата за нивно преземање се очекува да биде 935 динари.

На НЛБ Банка, како што вели брокерскиот советник,  ќе и биде тешко да го достигне посакуваниот праг за присилна откуп. Дотолку повеќе што целата емисија на акции се  наоѓа во рацете на голем број мали акционери.

Инаку, Комерцијална банка во моментов е втора по големина компанија на белградската берза, а нејзиното бришење од списокот ќе претставува голема загуба за пазарот.

„Од големите компании на берзата останува само Нафтената индустрија на Србија (НИС), во која државата има 30 процентна сопственост, покрај „Газпром “, кој е мнозински сопственик со 56,2 отсто“, вели Гујаничиќ.

Тој посочи дека „државата сè уште ги држи другите„ големи домашни компании “под„ стакло “, особено „Телеком Србија“, кој е акционерско друштво со пет милиони акционери повеќе од осум години“.

Сличен пат најверојатно ќе се  користи и за „Електроиндустријата на Србија (ЕПС), чии акции граѓаните треба да ги добиваат бесплатно, што најдобро покажува дека не постои политичка волја за транспарентно работење на големите домашни компании“, рече Гујаничиќ. ( Bankar.rs)

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.