Живеењето во ерата на Интернет ни донесе чувство дека сите информации во светот ни се достапни со кликнување на глувчето. За само десет години, нашиот начин на живот се смени радикално, а особено се смени начинот на кој наоѓаме и слушаме музика. Касетите некогаш ги заменуваа плочите, CD-а ги убија касети, а денес музиката за просечен слушател е скоро непостоечка во физичка форма. YouTube, Spotify, Deezer, Soundcloud и неколку слични услуги станаа примарен извор на нашето музичко уживање.

Но, содржината што ја нудат ваквите платформи ретко заминува над музичкиот канон диктиран од англофонскиот свет.

Значи, кога зборуваме за музиката од дваесеттиот век и жанровите што ја обележаа, ние зборуваме претежно за џез, блуз, поп или рок. Сепак, музичката слика на светот е многу поширока од тоа.

Ова беше фантастично илустрирано од колекционерот Џонатан Вард со неговиот интересен проект „Excavated Shellac: An Alternate History of the World’s Music“.

Имено, тој со години собираше стари плочи на 78 вртежи во минута, кои се изработени од еден вид смола – материјал наречен шелак. Производството на такви носачи на звук започна уште во доцниот 19-ти век и траеше до 60-тите години на минатиот век, кога го презеде винилот.

Пред десет години, Вард ја отвори својата веб-страница Excavated Shellac, каде што објавува една снимка на ден од неверојатни и заборавени музички богатства од почетокот на минатиот век од целиот свет.

– Кога луѓето ќе помислат на рани звучни записи – ако некогаш и воопшто помислуват на нив – тие најчесто мислат на американска џез музика. Со децении сме убедени дека ова се најважните изведувачи и музика за восхит, но секоја земја има свои музичари, бендови, забавувачи и трубадури – рече Вард, кој својот живот го посвети на „ископување“ на рани записи на музика од не-англиски земји на говорот.

За него, суштината на собирањето не е во собирање вредни или ретки записи, туку во запознавање и поврзување со различни луѓе и нивните култури. И така, беше создаден неговиот дигитален албум „Алтернативна историја на светската музика“, компилација што вклучува стотици MP3 записи и стотици приказни собрани во илустриран PDF документ, кој зборува за нивното музичко потекло, почетоците на издавачката индустрија и контекстот во кои се создадени и сериозни теми како колонијализам и колонијално наследство.

И од крајот на минатата година, тој е достапен за преземање на веб-страницата Dust-Digital за 35 долари. Вард обедини вистински мали музички бисери од првата половина на 20-от век од целиот свет.

На албумот го наоѓаме и „Пијаниот Чардаш“ од унгарскиот виолинист Јозеф Зигети со интересна приказна за ромската музика во заедниците на унгарските емигранти во Америка. Или грузиска полифонична пеење на акапела, кое што постоело многу пред полифонијата да влезе во западната музика, а која денес е заштитена од УНЕСКО.

Тука е и музиката на Ангус Чишолм, виолинист – вундеркинд од канадската провинција Нова Шкотска, каде традиционалната шкотска музика успеа да се сочува повеќе отколку во античката татковина.


Исклучително интересна е арапската sawt музика на двајца бахреински уметници, која звучи како поезија придружена со инструменти како што се удот и мирва, но и ретка снимка на песна од африканската земја Малави, испеана на јао јазикот, со банџи.

Србија е претставена од земјите од поранешна Југославија, со песната на ромскиот оркестар на Шуле Радосављевиќ Шапчанин „Јелено, момо Јелено“ од 1927 година, а од другите наши соседи можеме да ја слушнеме албанската тема „Demka dhe Hajro e Shoket – Këngë e Mahmudisë“.

Некои од овие навистина вредни записи од земји како Авганистан, Судан, Уганда, Монголија, Мексико, Занзибар или Индија се меѓу последните зачувани во светот и не се слушнати од човечкото уво со децении.

– И за луѓето кои не се запознаени со оваа тематика и различните видови на светска музика, овие снимки можат да бидат исто толку фасцинантни и потресни, како што ми се мене. Потребна им е само почетна точка, малку поттик. Некои од овие музички теми може да изгледаат вонземски, како да потекнуваат од друга планета, но тоа е вистинска музика на вистински луѓе и таа постоеше цело ова време – открива Вард.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.