Голем успех на млад и креативен режисер од Крагуевац. Новиот краток анимиран филм на Војин Васовиќ ќе го гледа публиката во Русија, балтичките земји, но и сите гледачи на каналите ХБО и Синемакс

Веднаш по планетарниот успех на шармантниот и поучен анимиран филм „Био двапут један краљ“, за владетел кој имаше две страни, и крал воин и крал поет, беше прашање на времето кога сценаристот, режисерот и продуцентот од Крагуевац, Војин Васовиќ, заедно со неговиот тим соработници од студиото „Blink Animation“, повторно ќе го освои светот.

И не траеше долго. Неговиот најнов краток анимиран филм „Големиот робот“ (англиски наречен „Just For The Record“), откако веќе ги освои фестивалските награди, ја започна оваа 2021 година со потпишан договор за прикажување на HBO Europe, што значи дека каналите на HBO и Cinemax ќе го прикажуваат помеѓу играни филмови во следните 18 месеци.

И не само тоа – претставникот за светски права, берлинскиот „Магнетфилм“, открива дека филмот на Васовиќ го купиле Шот ТВ и Естет ТВ за прикажување во Русија и во балтичките земји. Така „Големиот робот“ стана анимиран филм за големиот свет.

Ова не е изненадувачки, бидејќи станува збор за брилијантно раскажана необична приказна за неодоливиот, осамен и мудар мал робот-диктафон Рец, кој се обидува да се спријатели со птица што слета на затворен прозорец, со цел да му помогне со својата песна да го врати сеќавањете.

А таа меморија е составена од звуци на рафали. Доволно гласно за птицата да се исплаши и да побегне. И доволна за гледачот, фасциниран од симпатијата кон анимираниот херој, да размисли за оваа антивоена приказна на Васовиќ за комуникацијата и потребата да се зачуваат само позитивните убави и спомени…

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.