Светската премиера на документарниот филм „Само за наши очи: Џон Глен“ за познатиот британски режисер на пет филма за Џемс Бонд, ќе се одржи на 24 април во Белградскиот центар за млади, во програмата на годинашниот двоен 67/68 Мартовски фестивал.

Во 2017 година, британскиот режисер Џон Глен беше почесен гостин на Шестиот меѓународен филмски фестивал Синавеј во германскиот град Брансвик, каде ја доби наградата за животно дело како уредник, режисер на втор тим и режисер.

Документарецот содржи исцрпен разговор со Глен пред фестивалот, во неговиот дом во Оксфордшир, а има и изјави на главната актерка на филмот „Октопуси“, Мод Адамс и Беатрис Либер која играше во филмот „Операција вселена“, германските филмаџии Виланд Шванебек и Иво Рицер и други.

Кариерата на Џон Глен како уредник, режисер на втор тим и режисер, која вклучува, меѓу другите, „Асови: Железен орел III“ и „Кристофер Колумбо: Откритие“ е темата на овие разговори.

Режија на пет филмови за Џемс Бонд („Само за твоите очи“, „Октопуси“, „Поглед кон убиството“, „Здив на смртта“ и „Дозвола за убиство“) беше анализирана во однос на режијата на Глен во акционите сцени од „Диви Гуски, или „Златото“ и „Викај му на ѓаволот“ на Питер Хант.

Сценарист и режисер на овој филм е Карстен Паниц, кој дипломирал англиски јазик и американска литература на Универзитетот во Билефелд во 2009 година со работа на режисерот Џон Карпентер.

Тој сними неколку кратки филмови како сценарист и режисер и беше извршен продуцент на играниот филм „Zvischen Sommer und Herbst“ од сценаристот и режисер Даниел Менс.

Паниц го подготвува и својот прв игран филм како сценарист и режисер и режира сценска адаптација на Хофман „Der Sandmann“ како монодрама со актерот Стефан Мајснер.

„Само за нашите очи: Џон Глен“ е неговиот прв долгометражен документарен филм.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.