Водечкиот авторитет во областа на стрипот денес, Британецот Пол Гравет, кој е автор на познатата книга „1001 стрип што мора да го прочитате во животот“, секоја година составува топ-листа на најдобри стрипови објавени во светот во претходната година. Интегралот на Вековник – „Животот и смртта“, напишан од Марко Стојановиќ, предавач во Школото на стрипот во Лесковац „Никола Митровиќ Кокан“ е вклучен во изборот на најважните стрип наслови во светот објавени во 2020 година.

Стрипот е нацртан од учениците од училиштето Марко Николиќ и Денис Дупановиќ, но и од цртачите Дејан Ненадов, Владимир Алескиќ, Тихомир Челановиќ, Дан Јанош, Радомир Изгаревиќ и други.

– Успехот е дотолку поголем, бидејќи ова е шести пат како „Вековници“ се наоѓа на топ-листа на најдобри стрипови во светот, што е повеќе од кој било друг домашен наслов за стрип.

Ова издание можеше да го прочита и стрип-публиката во Хрватска, Македонија и Романија.

Еден од најеминентните српски теоретичари на стрипови и составувач на годишната листа на најдобри стрипови на неделникот „НИН“, Слободан Ивков, тврди дека овој стрип е „феномен што досега не е виден во домашните стрипови“, затоа што е првиот римејк на албумот во историјата на српскиот стрип.

Повеќе од 200 автори од Балканот, како и Русија, Германија, Турција, Словачка и Бразил работеа на серијалот „Вековници“, кој се објавува од 2007 година, а е објавен и во Македонија, Бугарија, Црна Гора, Грција и Босна и Херцеговина, Романија, Хрватска, Чешка и Велика Британија.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.