Почетокот на годинешниот ФЕСТ уште еднаш е одложен за повеќе од еден месец, заради лошата епидемиолошка состојба во Србија, а новиот датум е од 7-16 мај.

Интернационалниот филмски фестивал – ФЕСТ, ќе се одржи по 49-ти пат, во Белград, кога ќе бидат прикажани повеќе од 70 премиерни филмови, организирани од Центарот на белградските фестивали, објави Дирекцијата на ФЕСТ.

Годинашниот фестивал се одржува под слоганот „Враќање во иднината“ со намера да се придонесе за заживување на големото платно и враќање на публиката во кината, како најголем и еден од најзначајните филмски настани во земјата и регионот.

Директорот на ЦЕБЕФ, Дамир Хандановиќ изјави дека Цебеф, и покрај тешките моменти со кои се соочи целиот свет, остана истраен во намерата да и ги покаже на својата верна публика најновите достигнувања на современата кинематографија на 49-от ФЕСТ.

Тој исто така посочи дека е од големо значење за Белград да се одржи толку голем културен настан во време кога е во сила целосна блокада во повеќето европски земји.

„Избрана со посебно внимание, годинашната фестивалска програма ќе претстави повеќе од 70 премиерни филмови од најновата светска кинематографија во седум програмски единици, кои публиката ќе може да ги види во киносалите на Сава Центарот, Комбанк дворана, Домот на младите Белград и Синеплекс “ – потенцира Хандановиќ.

Особено е важно следната година да се одбележи јубилејот – 50-тиот фестивал, а во пресрет на јубилејот, оваа година публиката на Фест ќе има можност да гледа култни филмови на големото платно, кои ги одбележаа претходните изданија на фестивал во рамките на програмата „Фест 50“ .

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.