Невиден дискографски феномен се случува во регионот! Реизданијата по повод 40 години од Новиот бран ги освојуваат и публиката и Топ листите.

Според официјалната Топ-листа од продажната мрежа во Хрватска, неодамна објавените винили: „Пакет аранжман“, „Шарло Акробата – Бистрији или тупљи човек бива кад…“ и „Електрични оргазам“ го освоија врвот на истата.

Оваа недела Топ листа на продажба врвот го има резервирано токму за овие три – „Шарло“, „Пакет“ и „Оргазам“.

Веќе објавивме – во 2021 година, „Кроација рекордс“ слави 40 години од новиот бран, најважното рок движење во нашиот регион, кое засекогаш ја обележа музичката сцена.

Новиот бран беше повеќе од рок движење – бунт што го смени текот на музичката сцена, создаде нов звук, идентитет, но исто така гласно зборуваше за теми што дотогаш не постоеле во музиката. Тоа беше бран од минатото кој не беше разбран целосно до иднината.

Во оваа прилика беа издадени реизданија на винил на некои од најголемите албуми во историјата на регионалната музичка сцена.

Врвот го освои групата „Шарло Акробата“ со реиздание на легендарниот албум „Bistriji ili tuplji čovjek biva kad…“ Албумот беше објавен во 1981 година од страна на „Југотон“, е првиот и единствениот албум на оваа група.

Второто место го зазеде култниот „Пакет аранжман“, каде се песните на „Идоли“, „Шарло…“ и „Оргазам“…

Бескомпромисен „Оргазам“

– „Многу ме радува сето тоа. Тоа е само доказ дека Шарло, Идоли и ние бевме во право кога пред 40 години имавме чувство дека она што го снимивме е нешто што е трајна вредност и што ќе трае многу долго. Ние беа производ на еден многу креативен период, иако и Шарло и Оргазмот беа претежно тинејџери кога го снимивме Пакет аранжман и нашиот прв албум. Бевме храбри и бескомпромисни, но се исплатеше. Успехот на реизданијата на најдобар начин го потврдува тоа“, изјави Срѓан Гојковиќ Гиле („Електрични оргазам“).

Никола Кнежевиќ, уредник на сите реизданија, е дециден:

– „Денес, новиот бран е свеж и ненадминат, исто како што беше пред 40 години. Со тоа оправдан е големиот интерес на публиката, пред се фановите на новиот бран. „Кроација рекордс“, или тогашен „Југотон“ имаа најголем број изданија, кои се дел од Новиот бран. Прославата на 40 години од најважното музичко движење во поранешна Југославија е одбележана со повеќе реизданија, но, не само обични реизданија.

Тие се луксузни и доаѓаат со ексклузивна содржина, фотографии, текстови, интервјуа со луѓе кои биле сведоци на новиот бран, како индивидуални членови на бендот кои уште еднаш евоцираа спомени од еден од најдобрите периоди во нивните животи.

Новиот бран е сè уште жив и тоа е најважното нешто. Не верувам дека некогаш ќе умре. Убавите моменти не можат едноставно да исчезнат“.

Во чест на Новиот бран објавена е и импресивна колекција – 100 оригинални снимки, на шест компакт-диска, која се наоѓа на 4-то место според продажбата, а циклусот го заокружуваат и првиот албум на „Хаустор“, кој на винил повторно излегува на 23-ти февруари, како и цеде-компилација „Хероине Новог вала“ која излегува наскоро…

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.