Јубилејот на YU Група – 50 години на сцена

Институцијата на југословенскиот и српскиот рокенрол YU Група ќе започне да го слави големиот јубилеј 50 години постоење, единствен таков во регионот, со концерт на роденденот, на 29 ноември во престижната Комбанк дворана во Белград.

Концертот на YU Група, како дел од концертната серија на промотивната компанија Лонг Плеј „Под маските“, ќе биде само вовед и мала најава за следната година, кога најдолговечен бенд на овие простори ќе слави „на велико“.

– YU Група настана од 100-процентна љубов кон музиката, од чувствата што ги предизвикува рокенролот во нас. Таа желба да се создаде музика, за да може да им биде презентирана на други луѓе, да разбуди некои од најубавите чувства, сето тоа нè условува да траеме, објаснува басистот Жика Јелиќ.

Браќата Јелиќ – обожаватели на моторите

Неуништиви браќа Јелиќ

Од основањето во 1970 година до денес, предводени од неуништивите браќа Жика и Драги Јелиќ, поминаа низ бројни фази и постави, каде во последните 25 години е и повеќе столб на бендот – гитаристот Петар Јелиќ.

YU Група издаде голем број значајни албуми, од дебито на „YU Група“ (1973) до последниот „Ево стојм ту“ (2016), на кои беа снимени антологиски песни: “Crni leptir”, “Čudna šuma”, “Kosovski božuri”, “Od zlata jabuka”, “Mornar”, “Dunavom još šibaju vetrovi”…

YU Група е основана есента 1970 година од Драги и Жика Јелиќ, под работен наслов „Идејни посед“. На настапот во земунскиот клуб „Синагога“ на 29 ноември истата година, диск-џокејот Зоран Модли ја покани публиката да го избере нивното име.

Драги и Жика во 1970-та ја основаа YU Група

Предлогот на Мирослав Станивук беше прифатен и од таа вечер тие станаа YU Група. Години подоцна, тие свиреа редовни концерти за роденден на 29 ноември, на Денот на Републиката.

Гитаристот Миодраг Бата Костиќ остави посебен авторски и свиречки придонес и трага, а во групата свиреа тапанарите Раша Ѓелмаш, Драган Мициќ, Драгољуб Ѓуришиќ, Слободан Јуришиќ и Игор Малешевиќ, клавијатуристот Драган Јанковиќ и гитаристот Неџат Мацуuља.

Концертот „Под маски“, секако, ќе се одвива под актуелните заштитни мерки заради ковид 19 пандемијата.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.