Колекцијата на најдобри српски хип хоп текстови избрани од Александар Павлиќ, Иван Ристиќ и Небојша Мариќ е објавена неодамна од страна на „Друштвото на љубители на популарната култура“

Книгата „Репотписани – 100 најдобри текстови на српскиот хип хоп“ е прва ваква колекција на овие простори и е резултат на уникатно истражување на повеќе од 330 автори и над 7.000 песни објавени од појавувањето на првите српски рап песни од крајот на 80-тите . Доказот е дека хип хоп, како наша последна автентична субкултура, гласно и незапирливо брза напред без да бара дозвола од никого.

Песните во книгата се на: Рамирез (Sunshine), Смоке Мардељaно, Шкабо, Сајси МЦ, Киза Робин Худ, Арафат, Вуду Попај, Гру, Брут, Марчело, БИГру и Паја Кратак, Маркониеро, Бвана од Лагуната и Микри Маус (Прти Бе Ге), Мими Мерцедес, Исказ, Лу Бени, Струка, Џипси мафија и многу други.

Под текстот на секоја песна има QR-код, и со негово скенирање, читателите можат да ја слушаат песната или да го гледаат видеото. „Слушањето“ на збирката песни е пионерски потфат во издаваштво на овие простори.

Инаку, песните во збирката не се поделени на „добри“ и „лоши“. Приредувачите ги издвоија првите 100 песни врз основа на наведените критериуми и нивните уверувања. Една од нив е дека хип хоп дава важен придонес во српската култура и заслужува повеќе простор во јавноста.

„Репотписани – 100 најдобри текстови на српскиот хип хоп“ е третата книга на „Друштвото на љубители на популарната култура“, здружение на пријатели од Белград, најдобро познато по лансирањето на порталот Попбокс (2004-2013).

Пред тоа беше објавена монографијата на поранешниот уредник на Џубокс – Бранко Вукојевиќ – „Како беше рокенролот“ и биографијата на култната новосадска група „Луна“ – „Огледалата на Луна“.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.