Окрупнување на банкарскиот сектор во Србија. ОТП банка Србија а.д. Нови Сад, е новата банка која започна да работи на почетокот на мај. Таа е создадена како резултат на процесот на интеграција на ОТП банка Србија а.д. Белград (поранешна Сосиете женерал Србија) и Војводијанска банка а.д. Нови Сад. Ова беше последна во низата банкарски интеграции, во рамките на процесот на проширување на српскиот пазар што трае неколку години.

Претходно, во декември 2020 година, заврши трансакцијата со која словенечката Нова љубjанска банка, НЛБ, ја презеде Комерцијална банка. Откако на крајот на февруари минатата година беше објавена веста дека Комерцијална банка е продадена на словенечката НЛБ за околу 450 милиони евра, официјалното преземање се чекаше скоро десет месеци.

Блаж Бродњак, претседател на Управниот одбор на Нова љубjанска банка (НЛБ), уште тогаш рече дека, како нов сопственик, ќе го задржи брендот Комерцијална банка, така што новото име ќе биде „НЛБ Комерцијална банка“.

Само еден месец порано, во ноември 2020 година, Опортјунити банка во Србија доби нов сопственик. Покрај дотогашниот единствен акционер, американската компанија „ Opportunity Transformation Investments Inc “, сопственици на оваа банка станаа и две банки од Германија и две компании со седиште во Луксембург и Холандија.

Од 47, во моментов работат само 25 банки

Промените на банкарскиот пазар во Србија и понатаму продолжуваат. А во моментот работат 25 банки во земјата. Но до неодамна во Србија работеа дури 47 банки.

Нешто порано, во октомври 2018 година, „Директна банка“ успешно го заврши процесот на интеграција со Пиреус банка, која ги прошири своите деловни активности и ја зајакна својата позиција на банкарскиот пазар. Тоа е трета банка по ред што е интегрирана во системот на Директна банка.

Директна банка во Србија беше основана на почетокот на 2016 година со купување на КБМ банка со седиште во Крагуевац од Нова кредитна банка Марибор (НКБМ). Додека во јануари 2017 година банката купи 100% од Финдоместик банка АД Београд. Таа до тогаш беше во сопственост на Findomestik банка SPA Италија, која е дел од глобалниот банкарски систем на BNP Pariba.

Многу банки заминаа во историјата, многу ги променија имињата и сопствениците

Во меѓувреме, голем број банки што постоеја во раните 2000-ти, ги променија своите имиња и боите на компаниите преку аквизиции или спојувања.

Сите се сеќаваат на Националната банка за штедилници, ХВБ банка, Металс банка, Креди банка, Континентал банка, Нови Сад банка, Ниш банка, Панонија банка, Ју банка, Алфа банка, Лаики банка, Марфин банка … Многу од нив влегоа во историјата, многу ги променија своите имиња и сопственици.

Она што е сигурно е дека окрупнувањето и консолидацијата на банкарскиот систем продолжуваат. Во еден момент беше тешко да се следат сите купувања, продажби и преименувања на банките. Не толку одамна, имаше промена на името на Telenor bankа.

Многумина исто така се сеќаваат дека Националната штедилница ја купи грчката EFG banka, дека HVB banka стана Уникредит. Додека Металс банка најпрво ја презеде државата, за подоцна да стане Развојна Банка на Војводина, која подоцна отиде во стечај.

Австрискиот Ерсте влезе на српскиот банкарски пазар со купување на Новосадска банка. Ју банка најпрво ја купи грчката Алфа банка, а потоа ја презеде АИК банка.

Заедно со трендот на консолидација на постојните, на српскиот банкарски пазар пристигнаа две целосно нови банки во 2014 и 2016 година – Мирабанк и Кинеска банка.

Промената на сопственоста главно беа иницирани од матичните банки

Стручњаците оценуваат дека е неспорно оти со консолидацијата на банкарскиот сектор се постигнува конкурентност. Исто така и со промена на цените на одредени банкарски производи и услуги, што е поволно за економијата и населението.

Народната банка на Србија постојано наведуваше дека промените во сопственичката структура во банките се главно иницирани од матичните банки. Но, исто така потсети дека ова е последица на глобалните процеси на консолидација во рамките на банкарските групации.

Според поранешни проценки на НБС, сите овие промени имаат позитивни последици врз граѓаните и економијата. А, диверзификацијата на сопственичката структура ја зголемува отпорноста на банкарскиот сектор на потенцијални шокови и ја зајакнува стабилноста на банкарскиот систем како целина.

Со ваквиот став се согласува и Зоран Грубичиќ, професор на Академијата за банкарство во Белград, сметајќи дека со најновите интеграции, бројот на банки што работат во Србија ќе биде посоодветен за големината на пазарот, односно бројот на потенцијални клиенти.

Според Грубичиќ, сè уште бројот на банки е поголем отколку што е потребно во споредба со околните пазари во регионот и пошироко. Со најновите потези, тој број ќе биде посоодветен и адекватен за големината на земјата и бројот на жители кои користат банкарски услуги.

Тој смета дека проширувањето на пазарот има позитивни ефекти и за клиентите и за банкарите.

„Клиентите можат да очекуваат нови, модерни, иновативни услуги од своите банки, кои треба да бидат подостапни. Едноставно, тоа е економичност на обем, бидејќи кога сте поголеми, тогаш е полесно да управувате со трошоците.“

Од друга страна, на банкарите ќе им биде полесно затоа што тие ќе управуваат со поголемо портфолио на заеми, па нивните можности ќе бидат многу поголеми.

Според оценка на професорот во моментов нема нови банкарски интеграции или аквизиции на повидок во Србија, но тие не треба да се исклучуваат на подолг рок. (Blic.rs)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.