Поштата на Словенија тестираше испраќање пошта со дрон. Словенечката пошта го изврши првиот пробен лет со беспилотни летала за испорака на пакети, во соработка со словенечката компанија „ВанДрон“. Ова е првиот чекор кон обезбедување испорака на итно потребни пакети со беспилотно летало до области каде што конвенционалните возила не можат да ги испорачуваат брзо и ефикасно.

Поштата на Словенија тестираше испраќање пошта со дрон

Како што објави националниот поштенски оператор, многу компании ширум светот веќе успешно користат беспилотни летала за испорака на широк спектар на пакети.

Според извршниот директор, Томаж Кокот, компанијата сака активно да се вклучи во процесот на изготвување на прописи со кои се регулира летањето и управувањето со беспилотни летала во Словенија, со јасна цел да се најдат нови деловни можности.

Технологијата тоа го овозможуваше долго време, но прописите што го регулираат воздушниот простор беа пречка. Во моментов, во Европа има малку простор за маневар што би овозможил вакви испораки од големи размери, пренесува Телеграф.

„Потенцијалната употреба на беспилотни летала при испорака е голема:

  • испорака на лабораториски примероци до и од оддалечените области,
  • испорака на стоки од бродовите до копното,
  • дури и испорака на производите купени преку Интернет – за крајните потрошувачи.

Гледаме голем потенцијал тука во Поштата на Словенија, исто така, за сегментот на испорака преку купување преку Интернет “, рече Кокот.

Главните предности на користењето беспилотни летала на Поштата на Словенија вклучуваат:

  • намалување на загадувањето,
  • оптимизација на логистичките патишта и
  • брза испорака на основните добра и материјали до тешко достапните и оддалечени области.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.