БИП продадена на „Ауто- Чачак“. Оваа компанија ја купи белградската пивска индустрија за нешто повеќе од две милијарди динари, или околу 17,7 милиони евра.

БИП продадена на „Ауто- Чачак“

Агенцијата за лиценцирање стечајни управници, на јавното отворање информира дека компанијата од Чачак била единствениот понудувач. Понудата била прифатена, бидејќи изнесува повеќе од половина од проценетата вредност на БИП, која е во стечај од 2016 година.

БИП е проценета на 4,18 милијарди динари


Агенцијата за лиценцирање на стечајните управници го процени имотот на стечајниот должник „Белградска индустрија за пиво, слад и безалкохолни пијалоци“ Белград на 4,18 милијарди динари, а сите учесници на тендерот беа обврзани да вложат депозит од 835,2 милиони динари.

За пиварницата, која е стара повеќе од половина век и единствениот производствен погон во Белград, новиот сопственик има законски рок од една недела да потпише договор за продажба и 30 дена да го плати остатокот од парите.

После тоа, БИП ќе биде формално -правно во сопственост на еден од највлијателните граѓани на Чачак, Миленко Костиќ, односно фирмата „Авто -Чачак“.

Претставникот на компанијата што увезува автомобили „Шкода“ и делови, засега не зборува за купувањето и плановите со БИП.

Наместо новиот сопственик, претседателот на Собранието на доверители на белградската пивска индустрија вели:

„Со оваа цена, ќе бидат подмирени доверителите на БИП - пред се Даночната управа, Комерцијална банка, вработените и сигурен сум дека дел од акционерите ќе добијат дел од своите акции колку што е можно повеќе“, вели Миле Богдановиќ, претседател на Собранието на доверители на БИП.

Малцинските акционери не веруваат во продажбата


Акционерите не веруваат во тоа. Потсетуваат дека БИП е единствената домашна пиварница која не станала дел од странски бренд. Тие ги наведуваат пропуштените можности и веруваат дека продажбата е нетранспарентна и спротивна на нивните интереси.

„Дојдовме до Уставниот суд, ги тужевме БИП, Даночната управа и побаравме дел од капацитетите, за нашите акционери, кои од платата, личниот доход, го зголемија уделот и купуваа акции од БИП, а сега луѓето се огорчени поради тоа “, наведува Гојко Лопар, член на Управниот одбор на малите акционери застапувајќи 483 мали акционери.

Пред пет години, Белградската пиварница беше принудена да банкротира од Даночната управа, иако околу 5.000 мали акционери тогаш тврдеа дека нема оправдана причина за тоа.

БИП е исто така предмет на реституција, бидејќи исто така поседува национализиран имот.


Белградска пиварница има голем имот


Зад некогаш познатата пиварница, остана многу атрактивно земјиште и недвижен имот. Во Белград, на пример, најпознатата зграда е во близина на мостарската петља, тука е Фабриката за сокови на Зрењанскиот пат, Фабриката за пиво и слад во Чачак и бројни деловни објекти низ целата земја.

За продажба се нудат и  брендовите и трговските марки, меѓународни трговски марки, залихи како и недвижен имот и спорни права.

Белградската индустрија за пиво е основана во 1839 година и имаше златен период за време на поранешна Југославија во 1970 -тите.
Во средината на деценијата, фабриката произведуваше 1,5 милиони хектолитри годишно, покривајќи повеќе од една четвртина од пазарот во цела Југославија. По распадот на федералната држава во раните 1990 -ти, ситуацијата во компанијата се влоши. Пиварницата беше особено погодена по големиот пожар во 1997 година.
Белградската индустрија за пиво беше единствената пиварница во Србија што произведуваше слад.